Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/08/2017
Фестивал „НЕО“ – НЕкласични фестивал класичне музике
29/08/2017

Реализујући пројекат „За Нове мостове“, у сарадњи са Градом Новим Садом, Музичком омладином, Културним центром Новог Сада и Фестивалом уличних свирача, Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ организује некласични фестивал класичне музике „НЕО“ од 29. 8. до 1. 9. 2017.

Фестивал је покренут с циљем едукације и промоције младих музичара и стварања нове публике организовањем програма на неуобичајеним местима у граду. Поред месеца јула, када велики број туриста посећује Нови Сад због ЕГЗИТ фестивала, Фондација жели да створи нови фестивалски период крајем августа и почетком септембра у цилју подизања туристичке понуде града, наслањајући се на фестивале попут Фестивала уличних свирача и филмског фестивала Синема Сити. Једна од кључних идеја коју подстиче Европска комисија јесте и међусекторска сарадња, а овога пута управо то развијамо кроз сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“, Града Новог Сада, Музичке омладине, Културног центра, удружења „Валмаро трио“ и Фестивала уличних свирача на којем ће 1. септембра моћи да се чују звуци класичне музике.  

Прве фестивалске вечери 29. 8. у салетли у Дунавском парку, наступају победници фестивала „Дунавска соната“; 31.8. на Трибини младих Културног центра је концерт Богдана Бикичког (кларинет), победника такмичења „Антон Еберст“, и Наташе Срдић Јан (клавир), више стручне сараднице на Академији уметности у Новом Саду; У Београдској улици 1. 9. у оквиру Фестивала уличних свирача је наступ групе „Fantastic boys“ – Андреј Балаж (виолина), Мирослав Илић (хармоника), Милош Веселиновић (гитара) а свираће: наполитанске канцоне, валцер „Дунавски валови“, „Либертанго“, „Све док је твоја ока“ Исидор Бајић, руски потпури.

Главни концертни програм је 30. 8. у Католичкој порти, када наступа „Камерата академика“ из Новог Сада са солисткињом Ирене Јосифоски, а на програму су Вивалди, Хајдн, Григ. „Камерата академика” је професионални камерни ансамбл Академије уметности у Новом Саду, а чланове оркестра чине најбољи млади музичари – асистенти, доценти и најталентованији студенти. „Камерата академика” сарађивала је с многим реномираним домаћим и страним солистима (Стефан Миленковиц, Жерар Косе, Венди Ворнер, Дејан Млађеновић, Имре Калман, Пеђа Милосављевић, Боштјан Липовшек, Јулија Хартиг,Лидија и Сања Бизјак, Матеја Маринковић), а под уметничким вођством виолончелисте Иштвана Варге наступала је у свим већим градовима бивше Југославије, остварила успешна гостовања у Немачкој (Дортмунд) и Холандији (Амстердам) и учествовала и на значајнијим музичким манифестацијама. Неки од бивших чланова „Камерате” сада су угледни солисти и чланови престижних европских оркестара (Јулија Хартиг, Пеђа Милосављевић, Дејан Богдановић, Зорица Станојевић и многи други).

Позивамо све Новосађане да посетом фестивалских програма подрже и оснаже промоцију извођача класичне музике, те дају свој допринос у изградњи нових туристичких капацитета и креирању бољег имиџа нашег Новог Сада.

 

 

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.