Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/09/2017
Фестивал НЕО* – нови модел за доживљај класичне музике
04/09/2017

Фондација Нови Сад 2021 у сарадњи са Градом Новим Садом, Музичком омладином, удружењем Valmaro trio и Културним центром Новог Сада покренула је нови фестивал за љубитеље класичне музике НЕО*. Некласични фестивал класичне музике (НЕО*), одржан у периоду од 29. августа до 1. септембра, окупио је више хиљада Новосађана, на различитим градским локацијама: у Дунавском парку, на Трибини младих, у Католичкој порти и у Подграђу.

Посетиоцима су се представили млади, талентовани музичари, победници фестивала Дунавска соната; затим победници такмичења Антон Еберст Богдан Бикички (кларинет) у пратњи Наташе Срдић Јан (клавир), више стручне сараднице на Академији уметности у Новом Саду; група Fantastic boys – Андреј Балаж (виолина), Мирослав Илић (хармоника), Милош Веселиновић (гитара). Највише посетилаца окупило се другог дана фестивала, у Католичкој порти, како би испратили концерт професионалног камерног ансамбла Академије уметности у Новом Саду Camerata Academica са солисткињом Иреном Јосифоском, који су том приликом изводили дела Вивалдија, Хајдна и Грига.

Иницијатива за покретање фестивала класичне музике започета је прошле године концертом Стефана Миленковића, док је Нови Сад био у процесу кандидатуре за Европску престоницу културе. Само годину дана касније, Нови Сад је носилац ове престижне титуле, а концерт класичне музике претворен је у четвородневни фестивал.

Дугорочни циљеви НЕО* фестивала су можда и најзначајнији део овог пројекта: едукација и промоција младих музичара, стварање нове публике кроз популаризацију класичне музике, као и смањење туристичке сезоналности концентрисане на почетак летњег квартала, креирањем новог фестивалског периода крајем августа и почетком септембра месеца.

Изузетна посећеност концерата, као и приметни пораст интересовања млађе публике за исте, довољан су показатељ важности овог и њему сличних пројеката, чију организацију Фондација Нови Сад 2021 настоји да подржи до 2021.године.

 

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.