Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/09/2017
Festival Sinergy #wtf, deo projekta “Plus“ u oktobru u Novom Sadu
15/09/2017

Na konferenciji za medije, održanoj 15. septembra 2017. godine u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz prisutnima je predstavljen koncept novog festivala Sinergy #wtf, deo projekta “PLUS“, pod pokroviteljstvom Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Nakon što je umetnički direktor Robert Lenard najavio pozorišnu sezonu prisutnima su se obratili direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel i direktor Fondacije Nemanja Milenković.

 

Gospodin Valentin Vencel je u najavi objasnio da je festival osmišljen tako da okupi profesionalne pozorišne umetnike koji u sredinama u kojima žive, stvaraju na jezicima nacionalnih zajednica kojima pripadaju. Festivalski program je izuzetno bogat, a domaćini će imati priliku da ugoste Rusko dramsko pozorište iz Astane (Kazahstan), Srpsko pozorište u Budimpešti (Mađarska), Turski teatar iz Skoplja (Makedonija), Ansambl “Mikloš Tompa” NP iz Targu Mureša (Rumunija), Ansambl “Danica” iz Salcburga (Austrija). Nulti dan festivala rezervisan je za predstavu domaćina: Grobnica za Borisa Davidoviča Danila Kiša, a prvog dana na festivalu će se predstaviti Jevrejsko državno pozorište iz Bukurešta. Direktor Vencel je istakao da je jevrejski teatar nagradjivan od Španije preko Pariza do Kine na mnogim festivalima: ’’sa svojom tradicijom i projektom koji donosi u Novi Sad pokazaće zašto je i čime je izvršio uticaj na kompletno područje centralne i istočne Evrope’’. O Jevrejskom državnom pozorištu iz Bukurešta pisao je i čuveni The New York Times ističući borbu za održavanje jevrejske kulture od 1870. godine, kao i da je pozorište jedan od retkih ostataka onoga što je nekada bila velika jevrejska zajednica u Rumuniji i jedno od retkih profesionalnih jevrejskih pozorišta preostalih u Evropi. Nekadašnji menadžer ovog pozorišta, čuvena rumunska glumica svetskog glasa, Maja Morgenstern, veoma popularna u Holivudu (poznata po ulozi Marije, majke Isusa Hrista, u filmu Mela Gibsona ’’Stradanje Isusovo’’) biće specijalni gost međunarodnog Simpozijuma ’’Uloga i značaj jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije’’  koji se održava 4. oktobra u Matici srpskoj. 

 

Direktor Fondacije, Nemanja Milenković, naglasio je da je ovo prvi projekat iz Aplikacionog formulara koji Fodancija realizuje sa jednom od institucija kulture, a naročito je važno da će ponovo kroz međusektorsku saradnju biti realizovano više ideja. Milenković je pojasnio i model odabira programa u Fondaciji Novi Sad 2021 EPK upoređujući ga sa materijalom za krojenje odela, koji se kroji u skladu sa evropskom modom, ali koje je specifično i pripada samo nama. Na taj način iskrojena je i “Plus“  platforma, važna ne samo u segmentu nacionalnih zajednica već i različitih segmenata kulture koji se spajaju: ’’Otuda počinjemo sa građenjem kapaciteta onoga što će činiti platformu za koju se nadam da će postati legat grada Novog Sada, brend koji će nastaviti da bude održiv i nakon 2021. godine. Dakle uz platformu ’’Plus’’ Fondacije NS 2021, u narednom periodu pored bogatog programa festivala Sinergija kojem ćemo priključiti i ljude koji će govoriti o problematici i razvoju manjinskih teatara u budućnosti, spajamo i prvu evropsku konferenciju o manjinskim medijima koja ne samo da će predstaviti manjinske medije na evropskom prostoru, već će imati i obrazovni deo koji će biti usmeren na novinare iz manjinskih redakcija kako bi podizali svoje kapacitete ali i kapacitete EPK’’ zaključio je Milenković. Na simpozijumu će biti reči o međusobnom uticaju manjinskih jezičkih zajednica i domicilne sredine, koliko jedni druge oblikuju, menjaju i usmeravaju u aktuelnom trenutku, u kontekstu kompleksnog istorijskog, političkog i kulturnog nasleđa.

Fondacija Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture, može da se pohvali time što je organizovala ili podržala realizaciju  više od 65 programa od početka 2017. godine.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.