Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
фестивал српског подземља

Објављено:

09/10/2020
Алтернативни и андерграунд уметници на Фестивалу српског подземља у Новом Саду
09/10/2020

Овогодишњи, шести по реду Фестивал српског подземља биће одржан 14. и 15.октобра 2020. у Дому Б-612 и ове године обједињујући алтернативне и андерграунд уметнике, представнике хардкор, панк, метал, готик, дарк, постпанк и дарквејв жанрова. У оквиру фестивала биће представљена два програма – концертни програм и изложба андерграунд публикација – фанзина.

фестивал српског подземља

У склопу концертног програма фестивала наступиће укупно шест извођача, а због епидемиолошке ситуације фестивал ће бити реализован искључиво онлајн на више Фејсбук страница и Јутјуб канала, док ће све информације о реализацији програма и онлајн каналима ускоро бити доступне на званичној Фејсбук страници Фестивала српског подземља.

Овогодишњи Фестивал српског подземља биће одржан у сарадњи са СКЦ Нови Сад, а уз подршку Фондације Нови Сад – Европска престоница културе, пројекта Музика за имунитет, студија Scream Owl и Дома Б-612.

У среду, 14. октобра уживо из Дома Б-612 наступиће панчевачки некро спид треш блек комбо Terrörhammer, који активно ради од 2012. године и један су од ретких бендова на домаћој сцени који овом екстремном звуку приступа на тако директан начин. Бенд је објавио неколико синглова, више компилацијских и сплит издања али и један студијски албум. Врло су цењено и тражено име на међународној андерграунд сцени, а одсвирали су и велики број концерата широм Европе. Исти дан наступиће и београдски Man-E-Faces, састав који чине четворица момака окупљених око идеје да донесу благодети хардкор жанра публици: бескомпромисан звук, брз темпо и искрене животне приче испричане кроз текстове, уз химничне музичке деонице.

Први дан фестивала, 14. октобар обележиће и свирка Марјан & ЖеЖе у извођењу композиције Humanity, уживо из Owl Scream студија. У склопу представљања Марјановог инструмента Ласерски пиано ова два музичара направила су композицију под називом Humanity. У питању је амбијентално-инструментална изведба у којој музичари, поред Ласерског клавира, користе и синтове, терамин (који је такође Марјан направио), гитару и разне ефекте.

Наредног фестивалског дана, у четвртак, 15. октобра, публици ће се из Дома Б-612 представити ветерани другог таласа новосадске алтернативне сцене, Одвојена стварност, састав који је свој уникатни пут започео сада већ давне 1992. године и од тада са одређеним паузама делује на овим просторима. Бенд, за који је карактеристична бескомпромисна мешавина постпанк и ноизрок звука је прошле године избацио врло запажен албум Доста! на коме се издваја истоимени сингл. Истог дана ће се из Дома Б-612 представити и београдски састав Потоп, који карактерише алтернативна ауторска рок музика са аутентичним упливом у сродне стилове као што су стонер и слаџ звук. Ових година наступали су са низом како домаћих, тако и иностраних бендова, широм Београда и Србије. Објавили су песме под називом Divebell, Levis, а у плану имају студијско снимање свог првог албума на зиму 2020/2021.

Други дан фестивала, у четвртак, 15. октобра из студија Owl Scream представиће се и ЖеЖе, једночлани нојз, амбијент, електро, синт, блуз, хеви, експериментал музички бенд из Новог Сада, који експериментише са буком из које настају композиције.

У оквиру Фестивала српског подземља биће приређена и изложба – упућен је позив свим заинтересованим ауторима, уметницима који уређују или су некада уређивали андерграунд фанзине, као и колекционарима, да доставе насловне стране и остале важне информације о овим драгоценим публикацијама које поседују. Сви пристигли материјали биће објављени у онлајн галерији и представљаће својеврсну изложбу, али и базу овог изузетног медија алтернативне културе.

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.