Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/04/2017
Фондација „Нови Сад 2021“ изградила још један „мост“!
21/04/2017

На иницијативу Фондације „Нови Сад 2021“ у сарадњи са Културним центром Новог Сада и Удружењем уметника „Високо Ц“ најмлађи суграђани имаће прилику да до краја школске године уживају у седам представа које ће бити изведене у бившој стрељани „Еђшег“, која се налази у Улици Антона Чехова 4 у Новом Саду, сваке недеље до 11. јуна у терминима од 10h и 11.30h.

Као један од стубова пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ постављена је међусекторска сарадња. Настојећи да испуни тај задатак Фондација „Нови Сад 2021“ у сарадњи са Културним центром Новог Сада, као представника јавне институције културе и Удружења уметника „Високо Ц“, као представника приватног, односно ванинституцијалног организовања, припремила је програм за најмлађе суграђане.

У бившој стрељани „Еђшег“, некада спортском друштву, а данас реконструисаном простору предвиђеном за културне садржаје, у периоду од 23. априла до 11. јуна биће изведено седам представа за децу, од којих ће две имати премијеру. Малишани ће уживати у представама, тачније дечијим операма са глумом, плесом, певањем, музиком као што су „Снежана“ и „Црвенкапа“ или у „Медведова женидба“, „Јежева кућица“ и „Приче са салаша“. Уједно, за њих ће премијерно бити изведена „Пепељуга“ и Моцартова „Бастијен и Бастијена“.

Репертоар (свака представа биће изведена у два термина, од 10h и 11.30h):
23.04. П. Крстић – „Снежана“
30.04. П. Јовановић – „Црвенкапа“
07.05. З. Јовановић – „Медведова женидба“ и „Јежева кућица“
14.05. П. Крстић – „Снежана“
21.05. З. Јовановић – „Приче са салаша“
28.05. П. Јовановић – „Црвенкапа“
04.06. Е. Полдини – „Пепељуга“ – премијера
11.06. В. А. Моцарт – „Бастијен и Бастијена“ – премијера

Више информација доступно је на Фејзбук страници “Високо Ц”. Овим пројектом Фондација „Нови Сад 2021“ испунила је још неколико од задатака које је пред себе поставила. Наиме, како је сам простор бивше стрељане „Еђшег“ ван центра града ово је још један позитиван корак у децентрализацији културних садржаја, односно измештању културних догађаја који су до сада, у највећем броју, били „резервисани“ за центар града. Даље, организација програма за најмлађе показује јединство кроз мултикултуралност, како у преводу гласи назив бивше страљане „Еђшег“, јер је ово заједнички циљ када је реч о култури и подизању капацитета код најмлађих.

Опере за децу које се налазе на репертоару биће јединствена прилика да се најмлађи упознају са бајкама на другачији начин него до сада. Након осамдесетих година прошлог века када је на сталном репертоару СНП-а била оперу за децу „Шумска краљица“, коју је 1920. године написао Фрањо Стефановић из Петроварадина, ово бити прво редовно играње дечијих опера у Новом Саду!

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.