Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/03/2019
Фондација „Нови Сад 2021“ постала партнер интернационалног пројекта „2020 Troubadours“
06/03/2019

Међународни пројекат „2020 Troubadours“ је пројекат Креативне Европе „о жанру world music и историји Европе“ који реализују четири културне организације из Белгије (Via Lactea), Француске (Flonflons), Србије (Етнофест) и Мађарске (Mediawave), у сарадњи са две придружене организације: Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Центром за културни менаџмент из украјинског Лвива.

Основни циљ пројекта јесте да побољша транснационалну мобилност „world music“ извођача, да промовише „world music“ као специфичан музички поли-жанр који доприноси развоју интеркултурног дијалога, да покрене дијалог између уметника и публике о кризи идентитета у Европи, те да укаже на историјску повезаност данашњих путујућих уметника са средњовековним трубадурима.

Активности пројекта ће обухватити рад више од 20 уметника, који ће кроз радионице и концертне активности добити могућност да сарађују и путују широм Европе, те да кроз посебно припремљен менторски програм буду оспособљени за самосталан наступ на музичком тржишту.

Пројектне активности које ће посебно скренути пажњу јавности су организована путовања возовима под називом „Trouba Train Trips ”, током којих ће музчки караван посетити више европских градова, отварајући директан дијалог између уметника и публике о кризи идентитета са којим се Европа данас сусреће.

Пројекат „2020 Troubadours“ жели да покаже могућности европске музике у свету како би се људи окупили, подстакли културни дијалог и показали да је европска културна сарадња добар начин за сузбијање дискриминације и лечење послератних траума.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.