Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/02/2019
Фондација „Нови Сад 2021“ партнер интернационалног пројекта O-City
12/02/2019

O-City је пројекат настао са идејом да креира „виртуелни свет у коме се чува културно и природно наслеђе градова представљено на нови, мултимедијални начин”. Ово је глобални пројекат који финансира Европска унија кроз програм Erasmus+ за 2019-2021. годину, који укључује учешће 13 организација, компанија, универзитета и културних установа, из Шпаније, Грчке, Србије, Словеније, Колумбије и Италије укључујући и Фондацију „Нови Сад 2021”.

Први састанак партнера на пројекту одржан је у Шпанији 4. и 5. фебруара.

Идеја пројекта је да:

  • Открије, промовише и повећа културно (материјално и нематеријално) наслеђе градова у смислу развоја идентитета и поноса грађана и друштвене стабилности;
  • Подстакне креативну економију обучавајући стручњаке из области креативних технологија тако да интегришу то знање у постојеће или нове компаније. Сектори за уметност и културу, учвршћени у прошлости, нови поглед ка будућности нових технологија, те постављање истих у први план креативне економије;
  • Модернизује универзитете и уведе иновације у методологији предавања и учења као што су учење засновано на пројектима, кроз иницијативу за предавања о инжењерингу и подстицање тимског рада, покретање, дизајнирање, имплементирање и рад кроз агилну СКРАМ (енг. SCRUM) методологију.

Ови циљеви ће бити постигнути кроз сарадњу између троструко креативног партнерства: универзитети, компаније и градови; кроз креирање и имплементацију прилагодљиве, интерактивне, мултилингвалне и интеркултуралне платформе као лабораторије за културолошку иновацију, мултимедијалне ставке, мере обуке, вештине и средства за иновативно учење које развијају студенти, професори и професионалци како би се промовисала култура и друштвене вредности.

Улога Фондације „Нови Сад 2021” у овом пројекту је да открије, промовише и утиче на повећање знања о културном наслеђу кроз идентификацију и категоризацију различитих културних стварности и њиховог представљања на онлајн платформи. Имаће фундаменталну улогу у откривању културе на локалном нивоу. Фондација „Нови Сад 2021” кроз пројекат представља град у иностранству из културолошке перспективе, како би се економски промовисао кроз културу. Укратко, НСФ (National Science Foundation) промовише креативну економију Новом Саду. Стога ће она активно радити на осмишљавању планова обуке. Фондација „Нови Сад 2021” ће прикупљати примере добре праксе из градова који су понели титулу Европске престонице културе претходних година. Ови примери ће се анализирати и послужиће као улазне информације за побољшање економских услова креативних индустрија. Ове активности ће допринети успеху пројекта и биће у складу са стратегијом културног, економског и друштвеног развоја града у наредним годинама.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.