Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/05/2017
Соња Јанков прва новосадска уметница на резиденцијалном пројекту
29/05/2017

Мешовита комисија представника пројеката Нови Сад 2021 и Вроцлав 2016 данас је консензусом донела одлуку да се на резиденцијални пројекат у Вроцлав упути новосадска уметница и кустос – Соња Јанков.
Соња ће боравити на четворонедељној резиденцији у Вроцлаву, Европској престоници културе за 2016. годину. Она ће представљати новосадску културно-уметничку сцену и пројекат Нови Сад 2021 и заједно стварати са локалним уметницима. Њен рад биће усмерен ка уметничком истраживању једне вроцлавске четврти, познатој по развијеној културној и активистичкој сцени. Програм посете се реализује у периоду од 14. јуна до 12. јула у оквиру резиденцијалног програма  Plants A.i.R. – Нови Сад 2021, а у сарадњи са A.i.R. WRO – Вроцлав 2016. Организатори резиденције сносе све трошкове путовања и реализације програма у Вроцлаву.
Соња Јанков (1985) је самостални уметник и кустос са положеним државним испитом за кустоса из 2015. У својој пракси користи се уметничким медијима (in-situ и/или site-specific инсталације, фотографије, скице) колико и теоријским писањем да би приказала резултате истраживања. Аутор је изложби и пројеката ГИФ и градови, Пост-архива савремене уметности, СПЕНС и социјалистичке спортске дворане данас, ГИФ и јавни урбани простори. Излагала је на 17. Бијеналу младих уметника у Милану (2015), део је пројекта Future Architecture Platform, и аутор је бројних текстова за изложбене каталоге, акадамских радова и приказа, као и ликовних критика. Живи и ради у Новом Саду.
Фондација Нови Сад 2021 се захваљује свим уметницима који су се пријавили на конкурс и позива их да прате нове позиве за резиденцијалне програме који ће бити отворени ускоро и да се активно пријављују.
Подсетимо, Plants A.i.R. програм је један од стратешких мера Фондације који је усмерен ка интернационализацији културне сцене. То је програму који ће би требало да подигне капацитете локалних ументика кроз размену знања и искустава са колегама из више од 20 земаља Европе и света. Основна идеја овог програма је да кроз сарадњу са европским независним организацијама омогући културну размену, односно да наши уметници добију прилику да бораве у другим градовима и са тамошњим колегама раде на заједничким пројектима, као и да инострани уметници буду гости новосадским уметницима. Иначе, ова размена преставља почетак програма Plants A.i.R. који ће Фондација Нови Сад 2021 реализовати у континуитету до 2021. године.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.