Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

14/05/2019
Форум Креативна Европа у Новом Саду покреће теме међународне културне сарадње у оквиру платформе „Будућност Европе“
14/05/2019

Форум Креативна Европа који се бави новим начинима међународне културне сарадње биће по први пут одржан у Новом Саду, 16. и 17. маја у културној станици Свилара и Историјском архиву града Новог Сада. У питању је програм Европске комисије за подршку сектору културе и аудиовизуелним делатностима, а у оквиру овогодишње теме „Релације: моћ културне сарадње“ биће отворена питања пројеката који подстичу сарадњу, борећи се против мржње, стереотипа и различитих облика друштвене неједнакости.

Почетак дводневног програма и свечано отварање Форума биће одржано 16. маја у 11 часова у културној станици Свилара. Након тога, уследиће предавање на тему „Јавни простори и друштвена неједнакост“ о чему ће говорити гошћа из Шведске, из Агенције за уметност у јавном простору, Лена Фром. Она ће том приликом представити највећи јавни пројекат реализације уметности у јавном простору и историји Шведске.

Од 13.15х биће одржан панел на тему „Култура, сарадња и превазилажење стеретипа“, док ће од 16 сати бити уприличена презентација програма Европске уније и других програма за суфинансирање пројеката у Историјском Архиву града Новог Сада.
Такође, 16. маја у 20 часова у културној станици Свилара биће отворена изложба „Турбулатор – генератор турбулентних пракси маргиналне уметности“. Изложба представља непредвидљиву уметност са различитим именима: арт бунт, уметност аутсајдера или самоуких, сирова уметности, неинституционална уметност. Паралелно са програмима у културној станици Свилара и Историјском архиву града Новог Сада, првог дана новосадског издања Форума Креативна Европа у ЕУ инфо Кутку сви заинтересовани, који су се пријавили на радионицу, сазнаће нешто више о теми „ПР установа и организација у култури на друштвеним мрежема“ коју ће водити Марија Стевуљевић (ЕУ инфо центар).

Панел на тему „Критичка мисао у култури и уметности“ отвориће програм Форума 17. маја од 11.45 у културној станици Свилара, где ће од 16 сати бити организована и радионица за запослене у установама и организацијама у култури под називом „Браинсторминг нових сарадњи на локалу“. У исто време, али у Историјском архиву града Новог Сада пријављени посетиоци имаће прилику да учествују у радионици на тему „Уметност за све или како укључити лица лишена слободе и малолетне преступнике у програме у култури“.

Ово су само неки од садржаја овогодишњег Форума Креативна Европа, а целокупан програм можете пронаћи на следећем линку.
Форум Креативна Европа организован је кроз партнерства у три града, у Новом Саду, Нишу и Београду и подразумева едукацију, размену, укључивање и повезивање домаћих и иностраних професионалаца.
Програм Европске комисије за подршку сектору културе и аудиовизуелним делатностима реализује се у склопу платформе „Будућност Европе“ пројекта „Нови Сад 2021“ у сарадњи са Деском Креативна Европа.

Обележавање стогодишњице Баухауса у оквиру „Будућности Европе“

Поводом стогодишњице почетка покрета Баухаус и његовог значаја за архитектонски развој нашег града, у оквиру платформе „Будућност Европе“ биће организовани програми који су посвећени промовисању модернистичког наслеђа Новог Сада. Тим поводом, стручњаци за Баухаус из Израела и Немачке ће са нашим студентима проучавати наслеђе као и нове начине интерпретације наслеђа, а резултат ће бити посебне шетње за грађане које ће бити одржане 25. и 26. маја.
Дан раније, 24. маја Скупштина Аутономне Покрајине Војводине први пут ће отворити своја врата Новосађанима који ће на тај начин моћи да се упознају са модернистичким наслеђем. „Шетња“ кроз Скупштину АП Војводине биће поновљена и 31. маја. Цео пројекат се реализује у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада, Гете институтом и Амбасадом Израела, захваљујући којој ће, 20. маја у културној станици Свилара бити отворена изложба „Очување и обнова: Баухаус и зграде међународног стила у Тел Авиву“.

Сви грађани заинтересовани за шетњу кроз Скупштину Аутономне Покрајине Војводине могу се пријавити путем линка, док ће пријаве за „Шетње“ 25. и 26. маја бити отворене следеће недеље.

Платформа „Будућност Европе“, обухватиће и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који ће имати прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. Конференција „Будућност Европе“ бави се проналажењем нових наратива за Европу и истражује улогу уметности културе у спречавању негативних социјалних тенденција у ЕУ. У том контексту се, са културним радницима и ствараоцима истражују модели будућег развоја Европе.

У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а целокупан програм платформе доступан је на следећем линку.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.