Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/05/2019
Будућност Европе: Форум „Креативна Европа“ 16. и 17. маја у Свилари
10/05/2019

Форум „Креативна Европа“ чији је циљ изучавање и презентација нових метода међународне културне сарадње, биће одржан 16. и 17. маја у културној станици Свилара. Програм Европске комисије за подршку сектору културе и аудиовизуелним делатностима реализује се у склопу платформе „Будућност Европе“ пројекта „Нови Сад 2021“ у сарадњи са Деском „Креативна Европа“.
Уколико желите да присуствујете Форуму, пријавите се до 13. маја путем сајта Форум „Креативна Европа“.

Форум „Креативна Европа“ под називом „Релације: моћ културне сарадње“ биће огранизован први пут у Новом Саду, а питање којим се овогодишњи Форум бави је: на који начин пројекти и модели организовања у култури могу да подстичу сарадњу, борећи се против мржње, стереотипа и различитих облика друштвене неједнакости. С идејом неопходности јачања сарадње и повезивања, Форум је организован кроз партнерства у три града, у Новом Саду, Нишу и Београду и подразумева хоризонталне начине учења, размене, укључивања и повезивања домаћих и иностраних професионалаца.

Програм Форума организован је у три блока: Критичко мишљење и медијска писменост, Партиципативно управљање у култури, Хоризонтално знање.
У времену преиспитивања модела будућег друштвеног функционисања нашег континента, препозната је неопходност даљег развијања демократких управљачких принципа, јачања аутономије доносилаца одлука у култури, као и капацитета за критичко мишљење и деловање.
Програм под називом „Хоризонтално знање“ чиниће тренинзи домаћих и иностраних професионалаца у култури у областима релевантним за програм „Креативна Европа“ (развој публике, нове технологије у култури, културни туризам итд.), као и „peer-to-peer“-отворена платформа за размену знања и вештина међу професионалцима у култури. Овај сегмент програма биће организован на основу позива професионалцима да предложе своје тренинге, радионице, програме.

У сва три града биће организоване презентације успешних пројеката програма „Креативна Европа“ из 2018. године, обуке за конкурисање на програм „Креативна Европа“, консултације о пројекнтим идејама, презентације различитих извора финансирања у култури и уметнички програми. У оквиру пратећег програма биће организовано формирање библиотеке електронских издања – публикације које се баве темом културне сарадње, а чији су издавачи домаће организације у култури. Будући да Нови Сад 2019. године носи титулу Омладинске престонице Европе, посебан део програма биће посвећен преносу знања и вештина млади-за-младе.
Платформа „Будућност Европе“, обухватиће и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који ће имати прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу културној слици града.

У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на следећем линку.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.