Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/04/2017
Форум о (ре)позиционирању региона (Југоисточне) Европе кроз културу
19/04/2017

Деск Креативна Европа Србија је канцеларија која у Србији имплементира главни програм ЕУ за културу под називом Креативна Европа. Форум Креативна Европа се организује сваке године у априлу, а ове гоине у периоду од 18. до 21. априла тема ће бити „(Ре)позиционирање региона (Југоисточне) Европе кроз културу“.

Како је најављено, током овогодишњег форума Креативна Европа разговараће се о више тема, међу којима су макро и микро регионална европска сарадња, биће приређена дебата о (ре)позиционирању Југоисточне Европе, посетиоци ће имати прилику да присуствују представљању истраживања о (ре)позиционирању Југоисточне Европе кроз културу, као и промоција успешних прича и помоћи за конкурисање на програм Креативна Европа, а предвиђена су и четири пратећа програма за младе, културна баштина, Европске престонице културе и Forum français.

У четвртак, 20. априла, у Европском центру за културу и дебату Град (Београд, Браће Крсмановић 4) у оквиру једне од тема под називом „Регионална сарадња; интернационализација и стратегија позиционирања у Европи и глобалном друштву“ биће речи о Европским престоницама културе и како оне утичу на развој градова. О овој теми говориће и Вук Радуловић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“.

Форум Креативна Европа ће се одржати на више локација у Београду – Дом омладине Београда, Европски центар за културу и дебату Град, Задужбина Илије М. Коларца, Галерија Звоно, Аероклуб, Француски културни центар у Београду и ЕУ Инфо-центар у Београду. Више информација о овогодишњем Форуму Креативна Европа можете пронаћи на сајту kreativnaevropa.rs.

Иначе, Деск Креативна Европа Србија задужен је за примену у пракси програма Креативна Европа, главног програма Европске уније за подршку пројектима у култури, који је оформљен у оквиру Министарства културе и информисања Републике Србије. Деск је задужен за информисање шире и културне јавности о програму Креативна Европа, а један од главних задатака је пружање подршке установама културе и организацијама цивилног друштва у Републици Србији које желе да обезбеде учешће у програму Креативна Европа, посебно у потпрограму „Култура“, који функционише у оквиру програма Креативна Европа.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.