Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/03/2024
Fresh Eye: Отворени конкурс за фотографе
31/03/2024

Будимпештански  PhotoFestival са задовољством представља пројекат уличне фотографије „FRESH EYE” у сарадњи са Collegium Hungaricumom  из Беча, затим Аустријским културним форумом у Будимпешти, Collegium Hungaricumom у Београду чији је партнер Фондација Нови Сад – Европска престоница културе, и Аустријским културним форумом у Београду, као и са Foto Vien – Festival & Belgrade Photo Month.

Отворени позив подстиче фотографе да истраже кључне моменте урбаног пејзажа и уличног живота. Циљ пројекта је да шест одабраних фотографа (два фотографа из сваке земље) креирају сопствену перспективу и визију градова у три метрополе Будимпеште, Беча и Београда у лето 2024. године.

Како фотографи размишљају о граду? Како они виде окружење? Шта чини град посебним? Шта им је заједничко?

Будимпешта, Беч и Београд су три града повезана најпознатијом реком у Европи, Дунавом. Које су глобалне сличности и локалне сличности, које стварају јединствену атмосферу?

Како се Дунав појављује у текстури или структури града?

Који су кључни моменти савременог живота, историје, културе, заједничкхи вредности или чак разлика у животима људи који живе у овим метрополама, који могу пружити преглед спектакуларног градског пејзажа.

КАКО МОЖЕТЕ ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ?

• Организатори очекују 2-3 серије фотографија максималне величине од 10 мегапиксела, у ПДФ формату, свака са максимално 15 слика.

• Пријаве се шаљу на следећу адресу: bpfsubmit@gmail.com

• Предмет е-поште:Fresh Eye

• Рок: 30.04.2024.

Жири ће до 20. маја 2024. изабрати 2 аустријска, 2 мађарска и 2 српска фотографа.

ШТА НУДИМО?

• Изабрани фотографи ће бити позвани да проведу 4 дана заједно у Будимпешти, Бечу и Београду у јулу и августу 2024. год. како би заједно радили на свом изложбеном материјалу (смештај, путне трошкове и малу дневницу обезбеђују пројектни партнери).

• FRESH EYE не пружа само професионалне могућности за фотографе учесник, као резултат пројекта биће креирана изложба уличних фотографија, која ће дебитовати као истакнути програм Будимпештанског фото фестивала 2025, такође изложба ће стићи и на „Београдске фотографије Month & Foto Vien Festival“.

• Одабрани фотографи биће позвани на отварање изложбе у сва три града.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.