Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

14/06/2018
Фрушка гора се буди
14/06/2018

У прелепом амбијенту Капеле мира у Сремским Карловцима у среду 13. јуна одржана је конференција „Буђење Фрушке горе“. Председник Покрајинске владе, господин Игор Мировић представио је инфраструктурне пројекте које реализује Покрајинска влада на територији Фрушке горе, најстаријег Националног парка у Србији, док је директор Фондације Нови Сад 2021- Европска престоница културе, Немања Миленковић  говорио о културним програмима који су планирани да се реализују до 2021. године и током ње.

На конференцији којој су присуствовали представници Покрајинске владе, представници институција културе, председници општина Ириг, Сремски Карловци и Беочин, представници медија и многе личности из јавног живота као што су Неле Карајлић, Ненад Окановић, актери серијала Државни посао – Димитрије Бањац и Никола Шкорић, Југослав Крајнов и други представљени су планови за доступнију, видљивију и привлачнију Фрушку гору.

Како би Фрушка гора била доступнија, већ сада се ради на више од 20 инфраструктурних пројеката а неки од најзначајнијих су изградња путева, док ће акценат бити и на изградњи међународног инфраструктурног коридора железничке пруге Београд – Суботица – државна граница – Келебија, реконструкцији фрушкогорског пута укупне дужине 57 км, изградњи спортско-туристичког центра „Летенка“, изградњи пешачко-бициклистичке стазе Беочин – Сремска Каменица – Петроварадин, као и на изградњи пристаништа у Баноштору.

Истакавши да је Фрушка гора за АП Војводину много више од географског топонима, председник Покрајинске владе Игор  Мировић, изјавио је овом приликом да је један од стратешких  циљева  владе, на чијем је челу,  улагање у обнову  и развој Фрушке горе: „Важна културна упоришта која овде трају вековима, као и сви они који су ту културу  стварали деценијама уназад, попут  Бранка Радичевића, Јована Грчића Миленка и многих других, заслужују да нашу заједничку будућност и будућност Фрушке горе темељимо на вредностима које су нам оставили“, изјавио је председник Мировић.

Значај Фрушке горе огледа се и  кроз постојање  средњовековних  православних манастира, али и Сремских Карловаца и Ирига као центара српске духовности и културе, стога ће у фокусу  Покрајинске владе бити и очување  и оживљавање тих вечних сведока наше историје, додао је.

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ ће на Фрушкој гори реализовати више од 30 културних пројеката у које ће бити укључено 11 институција културе, преко 300 културних радника и више од 40 невладиних организација.

Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад“ истакао је важност буђења Фрушке горе: „Потенцијали Фрушке горе су пре свега географски. Заборављамо да се Фрушка гора налази у средишту и близини најзначајнијих српских туристичких дестинација – Новог Сада и Београда. Верујемо да је пројекат Европска престоница културе идеална прилика да покренемо још један нов потенцијал а то је онај друштвени. Подсетићу, поред Новог Сада у пројекат ЕПК су укључене још три фрушкогорске општине – Сремски Карловци, Ириг и Беочин. То је прилика да приближимо ове општине Новом Саду као носиоцима титуле и да први пут, кроз слоган „За нове мостове“ снажно повежемо јавни и приватни сектор, невладине организације и верске заједнице. Управо то симболично чинимо овде, на месту где разлике не постоје. Где су сви подједнако важни. Важни како би Фрушка гора постала доступнија, видљивија и привлачнија.“

Књижевница, Вида Огњеновић се својим фестивалом „Нови Тврђава театар“ већ прикључила буђењу Фрушке горе. Она је на конференцији истакла да ће предстојећи, пети по реду, фестивал „Нови тврђава театар“ бити посвећен идеји буђења Фрушке горе, рекавши такође да се нада да ће Фрушка гора постати престоница културе на отвореном.

Конференцију је водила глумица и водитељка Кристина Раденковић која је са присутнима поделила и своје импресије о Фрушкој гори за коју је посебно везана.

Наш чувени музичар, Неле Карајлић, иначе чест посетилац Фрушке горе, рекао је да је култура најјаче оружје подржавајући иницијативу буђења и културне обнове Фрушке горе, док је глумац Ненад Окановић истакао да веома често налази мир у фрушкогорским манастирима и да се нада да ће чешће слободно време проводити са пријатељима на овим просторима.

Ускоро више информација на www.probuditefruskugoru.rs.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.