Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/03/2019
Завршено 15 километара Фрушкогорског пута у циљу доступније, видљивије и привлачније Фрушке горе
25/03/2019

У оквиру пројекта „Буђење Фрушке горе“, који Покрајинска влада реализује са Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница кулуре“, са циљем да Фрушка гора буде доступнија, видљивија и привлачнија, реконструисано је 15 километара Фрушкогорског пута (Гребенски пут). Укупно је дуг 57 километара, а план је да преостала деоница, која пролази кроз Општину Беочин, Општину Бачка Паланка и Сремску Митровицу, буде завршена до 2021. године када ће Нови Сад са Зоном 021 бити Европска престоница културе.

Фрушка гора поседује богата природна и културна добра, а близина најзначајнијих српских дестинација дају могућност да се остваре и њени туристички потенцијали.

Европска престоница културе интензивно припрема програме за 2021. годину који ће такође укључити и три општине – Сремске Карловце, Ириг и Беочин те ће сви љубитељи природе и културе на леп, безбедан и квалитетан начин моћи да дођу и посете културне садржаје, уживајући у природи и културно историјској баштини. То је прилика да се ове општине приближе Новом Саду као носиоцу ове престижне титуле и да се први пут, кроз слоган „За нове мостове“ снажно повежу јавни и приватни сектор, невладине организације и верске заједнице.

Буђењем Фрушке горе, и реконструкцијом овог пута, велики број домаћих и страних туриста биће у прилици да уживају у њеним добрима, а нова публика која ће доћи, унеће живот у наше највредније нематеријално културно наслеђе.

У оквиру овог пројекта, недавно је отворена Михизова кућа у Иригу, која ће до 2021. бити једна од културних станица у зони 021, а планира се и оспособљавање „Брод театра“ за пловидбу, реконструкција и адаптација Завичајног музеја у Черевићу који ће такође живети као културна станица у Беочину, као и културна станица у Сремским Карловцима.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.