Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/12/2018
Европска година културног наслеђа 2018 – Где прошлост сусреће будућност
11/12/2018

Изложба „Европска година културног наслеђа 2018 – Где прошлост сусреће будућност“ отвара се у среду, 12. децембра, у 18 сати у Културној станици Свилара, у организацији Министарства културе и информисања Републике Србије, у сарадњи са Галеријом Матице српске и Културном станицом Свилара.

Одлуком Европског парламента и Савета Европске уније, 2018. година је проглашена Европском годином културног наслеђа, под слоганом „Наше наслеђе: где прошлост сусреће будућност”. Иако Србија нема статус чланице Европске уније, позвана је од стране Европске комисије да се укључи у агенду и искористи ову иницијативу за промоцију културног наслеђа, као и за јачање међународне културне сарадње.        

Изложба ће трајати од 12. до 19. децембра, а у том периоду биће одржано низ пратећих програма у оквиру којих ће бити представљени реализовани пројекти који су у Србији обележили ову значајну европску иницијативу, као и  креативне радионице за децу и средњошколце.

Агенда:

– 13. децембар у 18 часова: Представљање пројекта – Галерија Матице српске

– 16. децембар у 11 часова: Дечја радионица „Авантура и култура“

– 17. децембар у 11 часова: Радионица за средњошколце „Стара места Новог Сада – Шта нам значе сада?“

– 18. децембар у 18  часова: Представљање пројекта Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“

 

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.