Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/10/2018
Мобилност радника у култури: глумица Позоришта младих у Чешкој
05/10/2018

Славица Вучетић, глумица новосадског Позоришта младих у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ у посети је Алфа театру у Плзењу (Чешка) у периоду од 01. до 07. октобра. Ова размена једна је од 13 пројеката стручног усавршавања у иностранству који су подржани од стране Фондације „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ чији је циљ суфинансирање мобилности културних менаџера и радника у култури и уметности у 2018. години.

Славица Вучетић дипломирала је глуму 2006. године на студијама глуме у класи проф. Виде Огњеновић и проф. Љубослава Мајере на Академији уметности у Новом Саду. Након основних студија завршила је мастер студије на УНЕСКО Катедри за културну политику и менаџмент у култури Универзитета уметности у Београду. Стални је члан ансамбла Позоришта младих од 2007. године, а сарађивала и на представама Српског народног позоришта, Брод театра, СКЦ-а. Од 2010. до 2016. године Славица је била члан управног одбора Удружења позоришта за децу и младе „ASSITEJ“ Србија. Добитница је награда „Милена Саџак” за најбољег младог глумца на Фестивалу луткарских позоришта Србије у Земуну 2005. године; „Предраг Томановић” за најбољег дипломираног студента глуме са Академије уметности у Новом Саду у 2006. години, а носилац је награда на LUTFEST Сарајеву за више улога у представи „Бајка о витезу без коња“ 2013. године.

Алфа театар је луткарско позориште са изузетном репутацијом међу луткарским позориштима у међународним оквирима. У раду се користе разноврсним луткарским техникама да би се обратили публици различитих узраста. Као глумици у позоришту које негује луткарску сцену, боравак у Алфа театру ће помоћи нашој глумици да унапреди уметнички рад, научи више о анимацији лутака и луткарским представама намењеним различитим циљним групама. Алфа театар је такође потенцијални партнер Позоришта младих на међународним пројектима, а као активан учесник пројекта „Плзен – Европска престоница културе 2015“ може послужити као модел за укључивање Позоришта младих у пројекте Фондације.

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег се ова размена реализује, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг. Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.