Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/10/2019
Првих 365 дана Свиларе
22/10/2019

Прошле године стара фабрика свиле постала је културна станица, која је активирала локалну заједницу у најстаријем делу града – Алмашком крају и допринела културној сцени у граду нудећи могућност новог простора и разних садржаја. У среду, 23. октобра културна станица Свилара обележиће првих 365 дана рада.
Програм почиње у 18 часова отварањем изложбе „Свилом сновано време“ Удружења ткаља Новог Сада међу чијим артефактима ће се наћи и предмети на свили из старе новосадске фабрике Свиларе. То Удружење ткаља прво је удружење те врсте основано у Војводини 1995. године, а свој рад осавремениле су спајањем са стреет арт уметником из Француске, Владе Палибрка, у склопу пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Паралелно са отварањем изложбе, у 18 часова, биће организована Лампионска дечија поворка „Распричане улице“ када ће група ученика О.Ш. „Иван Гундулић“ и предшколаца вртића „Дреамланд“ кренути у кратку шетњу Алмашким крајем од школе, кроз улице Саве Вуковића, Лађарску, Земљане ћуприје, до Свиларе. Носиће ручно рађене лампе настале у оквиру заједничког пројекта О.Ш. „Иван Гундулић“ и Академије уметности које су осликане мотивима Алмашког краја, док ће предшколци бити костимирани.
У 18.30 сати биће организована и аукција „Орфелинова ћирилица на свили“. У питању је хуманитарна аукција на којој ће се продавати шест калиграфски ручно исписаних свилених марама са мотивима Орфелинове калиграфије, на чему је радило 12 ученика Јовине гимназије под менторством проф. др Јасмине Пивнички.
Отварање изложбе „Свилара у Новом Саду – генератор прве индустријске зоне“, ауторки Анице Драганић и Марије Силађи, биће у 19 часова. Изложба представља круну дугогодишњег научно-истраживачког рада ауторки посвећеног инудстријском наслеђу Војводине и Новог Сада. Изложбу прати и каталог који ће, по свему судећи бити једна од најреферентнијих публикација о овој теми, имајући у виду да обилује богатством до сада неприказане архивске грађе, фотографија, писаних докумената и нових чињеница о првој индустријској зони Новог Сада и старој Свилари.
Водич кроз Алмашки крај аутора проф. др Николе Грдинића биће представљен у 19.15 часова. Нови културни водич открива мноштво непознатих или мало познатих прича из културне историје Алмашког краја.
Посебно поглавље овог водича посвећено је старим називима улица Алмашког краја, што је део пројекта „Распричане улице“ на којем ради удружење „Алмашани“. Пројекат који се развијао у протекле четири године такође ће бити представљен на обележавању годину дана рада Свиларе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.