Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/12/2014
Годишња конференција, Нови Сад на путу ка Европској престоници културе 2021. године
19/12/2014

_AEP3215У четвртак, 18. децембра, 2014. године, одржана је годишња конфренција Организационог одбора за реализацију иницијативе да се Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2021. године где је представљен Нацрт стратегије, нови визуелни и брендовски идентитет и први у низу пројеката за предстојећу године. На завршној конференцији обратили су се члан Градског већа за културу Вања Вученовић, председник Организационог одбора Нови Сад 2021 др Андреј Фајгељ, заменик градоначелника Осијека Владимир Хам, директор компаније за урбани развој Печуја Петер Мерза и начелник одељења за друштвене делатности Бијељине Славко Башић.

На конференцији је представљен Нацрт стратегије Нови Сад 2021, а реч је о стратешко-планерском документу који су израдили чланови стручног тима. Нацрт стратегије представио је члан тима Горан Томка, који је заједно са својим колегама радио на његовој изради. Након тога, представљен је и нови брендовски, као и визуелни идентитет, односно дизајн кандидатуре. Пратећи дугогодишњу праксу досадашњих Европских престоница културе, аутори визуелног идентитета највише су потенцирали значај саме године кандидатуре. На тај начин се инсистирало на симболичком значењу цифара године кандидатуре, али су се имали у виду и поједини симболи Новог Сада.

Намера Града и Одбора у наредних годину дана јесте да у овај пројекат укључи стручњаке који би могли да допринесу „освајању“ ове титуле.

– Овај пројекат доноси много тога нашем граду, пре свега нове инвестиције, битније и значајније позиционирање града на мапи културних градова Европе и света. Ово ће бити прилика да се град коначно реконструише у културном смислу, и да се обезбеде јачи и бољи услови за културу. Јаче и интензивније конципирање и реализација пројекта за обогаћивање и ојачавање културе је то једини услов за добијање ове престижне титуле – рекао је Вученовић најавивши да ће се у 2015. и 2016. години изградити нова музичка и балетска школе на Булевару цара Лазара, као и концертна дворана која му недостаје.

Да је овај пројекат од изузетне важности рекао је и председник организационог одбора, др Андреј Фајгељ.
– Ово је највећи културни пројекат Европске уније и вероватно највећи појединачни културни пројекат на свету. У овом тренутку, могу да гарантујем да ћемо до краја наредне године имати победничку пријаву, међутим у тој одлучној години то неће бити довољно. Потребно је да добијемо подршку медија, градских установа и предузећа, потврду од потенцијалних донатора из јавног и приватног сектора, као и из Европске уније – наглашава Фајгељ и додаје да се напори могу остварити једино уједињењем.

С обзиром на то да се Осијек кандидује за Европску престоницу културе 2020. године заменик градоначелника Осијека Владимир Хам, најавио је успостављање сарадње између тог града и Новог Сада, не само у оквиру пројекта Европска престоница културе, него и у оквиру других пројеката.
– На путу до титуле Европска престоница културе јако је важно да се промене многе ствари. У смислу тога како град изгледа, како живи и како „мисли“. То је и један од важнијих разлога зашто се Осијек кандидовао за Европску престоницу културе 2020. године. То смо учинили, како би од једног запостављеног града на истоку Хрватске постали „престоница“, јер сматрамо да је нашим грађанима то потребно како би схватили колико много можемо урадити ако се удружимо – рекао је Хам. Директор компаније за урбани развој Печуја Петер Мерза рекао је да је њихова канидатура и за њих у почетку изгледала као немогућа мисија, али је испало да то у свари није. Како је додао, ово је велика шанса да се Нови Сад постави на мапу Европе, јер и Печуј раније није био познат, а сада јесте. Треба да се одлучимо шта желимо да презентујемо Европи, шта је порука нашег града, наше културе, и живота. Такође, треба да одлучимо шта желимо да покажемо Европи, да ли ће то бити културни програм или програм развоја града. Они су мислили, како је додао Мерза, да је то програм развоја. Према његовим речима, апослутно је сигуран да ће Нови Сад успети ако буде имао добар бренд, лого, идентитет и јасну поруку. Треба приремити програм који ће бити фокусиран и на културу и на развој града, али и на сам град и грађане. Ако добијемо титулу, тада ће нам бити доступно још мноштво програма. Том приликом је понудио и своју и помоћ градских установа у Печују приликом реализације овог пројекта.

У прилогу се налази таксативни приказ свих активности Одбора у 2014. години, које су предузете са циљем добијања статуса Европске престонице културе 2021. године.

Овде можете прочитати активности Организационог одбора.

https://www.youtube.com/watch?v=l_V_baBn7fM

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.