Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/06/2017
Грант од 900 евра за студијско путовање у Јапан током целе године
06/06/2017

Кизуна – пројекат усмерен ка подстицању сарадње локалне и јапанске културне сцене

Прошло је неколико недеља од када је отворен конкурс за финансирање студијског путовања новосадских уметника и културних радника у Јапан који заједно спроводе Фондација Нови Сад 2021 – Европска престоница културе и организација ЕУ-Јапан Фест из Токија. Конкурс је изазвао огромно интересовање новосадских културњака, а о самом процесу аплицирања и значају пројекта разговарамо са Вуком Радуловићем, руководиоцем сектора за међународну сарадњу Фондације.

У чему је значај пројекта Кизуна и на који начин он доприноси реализацији циљева пројекта Нови Сад 2021?
Кизуна је усмерена ка умрежавању уметника и културних радника, кроз који их подстичемо да комуницирају, развијају заједничке пројекте и сарађују са интернационалним партнерима. Пројекти које ће новосадски културни радници развијати са колегама из Јапана морају бити у складу са концептом пројекта Нови Сад 2021, уз могућност аплицирања на будуће позиве Фондације и ЕУ-Јапан Феста за финансирање. То значи да апликанти, добијају могућност да добију финансијски грант за студијско путовање у Јапан, али и прилику да у перспективи конкуришу за финансирање пројеката који су заједнички развијали са партнерима из ове азијске земље.

На који начин се апликанти могу пријавити и у ком року?
Рок завршетка конкурса није одређен, што значи да је идеја да се пројекат континуирано спроводи до 2021. године. Не постоје ограничења ни у погледу рока за саму реализацију путовања. Дакле, апликанти сами бирају датум када ће реализовати студијско путовање. Ипак, наша је препорука да то буде најмање четири месеца након аплицирања са обзиром на то да је потребно време да се спроведе процедура избора кандидата.
Што се тиче начина пријаве – врло је једноставна. Правилник конкурса и апликациони формулар се налазе на сајту Фондације Нови Сад 2021, www.novisad2021.rs. Потребно је само да постоји квалитетна идеја за пројекат у области културе, као и сазнање о потенцијалним партнерима за реализацију пројекта у Јапану.

У ком року се апликанти обавештавају о избору и да ли ће јавност бити обавештена о именима изабраних кандидата?
Кандидати ће бити обавештени о првом кругу селекције у року од једног месеца од аплицирања. Успешни кандидати пролазе кроз још један круг селекције које спроводе партнери из ЕУ-Јапан Фест организације. О коначном избору ће бити обавештени у даљем року од две недеље. Фондације ће правовремено пружати сва обавештења о реализацији пројекта и именима изабраних кандидата путем сајта и друштвених мрежа, али и обавештења за јавност.

Да подсетимо, пројекат Кизуна се реализује у оквиру сектора за међународну сарадњу Фондације и део је стратешких мера усмерених као подстицању мобилности и интернационализације културне сцене нашег града.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.