Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Грантови за мобилност

 

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ МОБИЛНОСТИ КУЛТУРНИХ МЕНАЏЕРА И РАДНИКА  У КУЛТУРИ И УМЕТНОСТИ У 2018. ГОДИНИ

 

Фондација „Нови Сад 2021 ‒ Европска престоница културе” расписује Јавни конкурс за суфинансирање мобилности културних менаџера и радника у култури и уметности у 2018. години у оквиру пројекта „Изван зоне комфораˮ. Пројекат има за циљ поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградњу институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Јавни конкурс се расписује за суфинансирање две врсте боравака у иностранству:

1. реализација боравка у конкурсом дефинисаним партнерским организацијама у Европи уз обављање стручног усавршавања за запослена и радно ангажована лица у установама културе са територије Града Новог Сада и Зоне 021 и уметничким и другим удружењима регистрованим за обављање делатности културе чији је оснивач Град Нови Сад, Република Србија, Аутономна покрајина Војводина и општине Беочин, Ириг и Сремски Карловци, као и другим субјектима у култури чији је оснивач Град Нови Сад, Република Србија, Аутономна покрајина Војводина и општине Беочин, Ириг и Сремски Карловци;

2. стипендирање мобилности из области билатералне и мултилатералне културне сарадње (учешће на фестивалима, семинарима, радионицама, смотрама, скуповима, конференцијама, студијским и резиденцијалним боравцима и сл.) за запослена и радно ангажована лица у установама културе са територије Града Новог Сада и Зоне 021 и уметничким и другим удружењима регистрованим за обављање делатности културе чији је оснивач Град Нови Сад, Република Србија, Аутономна покрајина Војводина и општине Беочин, Ириг и Сремски Карловци, као и другим субјектима у култури чији је оснивач Град Нови Сад, Република Србија, Аутономна покрајина Војводина и општине Беочин, Ириг и Сремски Карловци, који се реализују у 2018. години.

 

– Укупно 18 места у унапред дефинисаним установама у Европи.
– Укупно 2.196.000 дин. је опредељено за грантове за та места.
– Успостављена је сарадња са 15 установа из 5 земаља (Пољска, Чешка, Мађарска, Хрватска, Аустрија).
– Индивидуалне стипендије од 120.000 дин. додељиваће се до утрошка средстава опредељених за конкурс, а након утрошеног износа за дефинисане установе у Европи.

Циљеви конкурса

1. повећање мобилности културних менаџера и радника у култури и уметности;
2. стварање одрживих партнерстава и развој сарадње;
3. развој локалне културне сцене;
4. унапређење међународне сарадње установа и организација из области културе и са партнерима из иностранства.

 

Право учешћа на конкурсу

На јавни конкурс се могу пријавити запослена, односно радно ангажована лица у установама културе са територије Града Новог Сада и Зоне 021 и уметничким и другим удружењима регистрована за обављање делатности културе чији је оснивач Град Нови Сад, Република Србија, Аутономна покрајина Војводина и општине Беочин, Ириг и Сремски Карловци, као и другим субјектима у култури чији је оснивач Град Нови Сад, Република Србија, Аутономна покрајина Војводина и општине Беочин, Ириг и Сремски Карловци.

 

Трајање конкурса и начин достављања пријава

Пријава за обе компоненте конкурса се подноси на пријавном формулару (Образац 1), који се може преузети испод.

Образац 1 са пратећом документацијом подноси се обавезно у затвореној коверти у канцеларији Фондације, Католичка порта 5/I, Нови Сад, или путем поште препорученом пошиљком на адресу:

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културеˮ
Католичка порта 5
21101 Нови Сад
Поштански фах 153.

У оба случаја на коверти је потребно навести следећу напомену:

За Јавни конкурс за суфинансирање мобилности културних менаџера и радника у култури и уметности у 2018. години

Рок за подношење пријава на јавни конкурс (са пратећом документацијом) истиче 1. 6. 2018. године.

Пријаве на јавни конкурс се достављају лично или препорученом поштом.

Осим наведеног, пријавни формулар (Образац 1) потребно је обавезно доставити и електронским путем на адресу konkurs@ns2021.rs најкасније до 1. 6. 2018. године до 15.00 часова.

 

Више информација о конкурсу можете пронаћи овде.

Образац 1 можете преузети овде.

Одлуку Управног одбора о суфинансирању мобилности можете пронаћи овде.

ОДЛУКА о расподели средстава за јавни конкурс за суфинансирање мобилности културних менаџера и радника у култури и уметности у 2018. години

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.