Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/04/2017
Нови Сад постаје регионални центар културе!
06/04/2017

Након Дејмијана Херста, једног од најутицајнијих, најиновативнијих и најуспешнијих светских уметника, Нови Сад ће бити домаћин Грејсону Перију и његовој изложби „Таштина малих разлика“.
Радови Грејсона Перија биће изложени у Музеју савремене уметности Војводине од 7. априла до 20. маја, а град Нови Сад, као Европска престоница културе 2021. године, први је од пет градова Западног Балкана у ком ће British Council представити ову изложбу до краја године.
Изложба „Таштина малих разлика“ се састоји се од шест монументалних таписерија богатих садржајем, детаљима и бојом које приказују многе ексцентричности и јединствености које се везују за живот у Великој Британији – од дизајна ентеријера до британске кухиње, политичких протеста и трачева о животима познатих личности. Посетиоци ће имати прилике да виде и осам принтова дела Вилијама Хогарта, 20 факсимила и три документарна филма настала током Перијевог путовања кроз Британију у припремној фази пројекта.
Како се наводи на сајту Музеја савремене уметности Војводине, Грејсон Пери је један од најпознатијих британских савремених уметника своје генерације, препознатљив по керамици, скулптурама, цртежима, графикама и таписеријама, као и по неконвенционалном родном идентитету и ексцентричном, женском алтер егу Клер. Добитник је престижне Тарнерове награде за 2003. годину. Користи искуства народне уметности и традиционалних заната у реализацији изразито декоративних радова интимистичке садржине, нарушавајући често елитистичке поделе унутар академске уметничке сцене и чинећи је отворенијом за експерименте.
Са поносом истичемо да је Грејсон Пери, после изутено запажене изложбе „Нова религија” Дејмијана Херста, други велики уметник који у само шест месеци представља своје радове у нашем граду и то је, свакако, својеврсни показатељ да Нови Сад постаје регионални центар културе са тежњом да до 2021. године постане и европски.
Изложбу „Таштина малих разлика“ Грејсона Перија реализују British Council и Музеј савремене уметности Војводине у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, а подржавају је Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Управа за културу Града Новог Сада и компанија КПМГ.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.