Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
група франкофоних амбасадора

Објављено:

17/03/2021
Група франкофоних амбасадора у првој посети Новом Саду
17/03/2021

У оквиру Месеца франкофоније, који је посвећен француском језику и култури, амбасада Египта у Србији је организовала прву посету Групе франкофоних амбасадора Покрајинској влади Војводине и граду Новом Саду.

Амбасадор Египта у Србији и председник Групе франкофоних амбасадора у Београду Амр Алгувејли, овом приликом истакао је своје задовољство због конструктивног сусрета са Игором Мировићем рекавши да је „састанак са председником Покрајинске владе Војводине поставио оквир за сарадњу између покрајине и франкофоних земаља на различитим пољима, укључујући културне, економске и образовне аспекте”.

Ништа мање кооперативан није био ни сусрет са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем приликом ког је Алгувејли изјавио да је то била „одлична прилика да заједно истражимо франкофону димензију будућих активности града Новог Сада као Европске престонице за културу 2022. године“. Такође је додао да би један такав корак могао да буде финализација Споразума о успостављању пријатељства и братимљење између градова Александрије и Новог Сада, узимајући у обзир значај медитеранске димензије и културни континуитет са арапским светом и Африком, што Александрија јасно показује.

Овим значајним поводом, директор Фондације „Нови Сад 2022 – Европска престоница културеНемања Миленковић представио је пројекат од националног значаја Групи франкофоних амбасадора, истакавши како је француска култура имала изузетно велики утицај на српску културу, као и на европску културну сцену.

Сама титула Европске престонице културе иницирана је давне 1985. од стране француског министра културе Џека Ланга и грчке министарке културе, Мелине Меркури, са визионарским циљем да се повежу људи у Европи и да се повећа свесност о заједничкој историји и вредностима. Фондација ‘Нови Сад 2022 – Европска престоница културе’ већ је реализовала или ће у години титуле реализовати бројне програме које промовишу културу земаља са франкофоног говорног подручја. Поред сарадње са Амбасадом Египта, бројне пројекте спровели смо са Француским институтом, пре свега на различитим уметничким резиденцијама, у оквиру Ноћи књижевности, где смо сарађивали и са Амбасадом Пољске, док ће у току ове и следеће године бити реализовани и догађаји са белгијском организацијом Wallonie-Brussels International и бројним француским уметницима и организацијама”, истакао је Миленковић.

Алгувејли је рекао да прва посета Групе франкофоних амбасадора Франкофоном центру Универзитета у Новом Саду има за циљ унапређење даљих образовних веза са франкофоним универзитетима. Амбасадор Египта је истакао да Универзитет Сенгор у Александрији игра важну улогу као један од пет оперативних кракова Међународне организације Франкофоније. Додао је такође да има доста перспективних могућности за сарадњу са многобројним француским огранцима на египатским универзитетима као и са Француским универзитетом у Каиру, позивајући сродне образовне установе да истраже ове везе и на тај начин се упознају са франкофоним афричким и арапским земљама.

Током марта амбасаде, културне и образовне установе широм Србије, у част франкофоније приредиће бројне програме и манифестације, а посебно ће бити обележен 20. март, Дан франкофоније, који заједнички прославља 88 земаља чланица Међународне организације франкофоније.

Франкофонију чини 300 милиона људи који на пет континената говоре истим, француским језиком и март је Месец франкофоније у целом свету. У наредних 30 година број франкофоних ће се највероватније утростручити, те ће француски тако постати други или трећи светски језик.

 

Фото: Амбасада Египта у Србији

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.