Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

18. МАЈ – 12. ЈУН 2022.

 

МОЋ ЖЕНСКОГ СТВАРАЛАШТВА

Представљањем женске културе, уметности и стваралаштва и преиспитивањем женског историјског наслеђа, стварамо родно равноправније друштво.

Хероине су посвећене нашим најважнијим научницама, уметницама, добротворкама, активисткињама и другим женама које су мењале свет. Милева Марић Ајнштајн, Марија Трандафил, Милица Стојадиновић Српкиња, Милица Томић, само су неке од важних фигура националне историје и културе које су инспирисале изложбе, представе, концерте и друге догађаје који нас очекују током овог програмског лука.

За историју Новог Сада и оно што је овај град данас жене су имале кључне улоге. Баш зато се програмски лук Херoине бави женским стваралаштвом, подстицањем и промовисањем женске културе, уметности и стварлаштва. Овај лук промовише женско историјско наслеђе зарад равноправнијег друштва.

Неке од Хероина које ће кроз различите програме Нови Сад начинити престоницом жена су хероина хармонике Нежа Торкар, легендарна хероина перформанса Каталин Ладик, хероина-редитељка Аница Томић, готик хероина Тарја Турунен, хероине класичне музике – виолинисткиња Симон Ламсма и виолисткиња Табеа Цимерман, четири хероине које чине бенд Warpaint, регионалне хероине Натали Диздар и Калиопи, хероина југословенског глумишта Аница Добра и многе друге.

Програмску књигу лука Хероине можете погледати овде, а календар свих догађаја овде.

 

ПРОГРАМСКЕ ЦЕЛИНЕ

МАТИЦА 

Жена као надахнуће и покретач у традиционалној уметности. Иновативно представљање културног наслеђа, инспирисано
добротворком Маријом Трандафил и другим меценама.

МИЛЕВА

Премијера представе „Милева”, чија је ауторка једна од најутицајнијих регионалних редитељки, Аница Томић, а на којој је своје креативне снаге удружило чак шест домаћих и регионалних драматуршкињакоја, открива лик и дело научнице Милеве Марић Ајнштајн.

ВИЛА

Бајковито породично окупљање у природи, посвећено нашој фрушкогорској вили, песникињи Милици Стојадиновић Српкињи.

МИЛИЦА

Мултидисциплинарни приступ женском активизму, подстакнут делом Милице Томић, једне од првих жена која је на нашим просторима донела искру феминизма.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.