Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

16/05/2019
Будућност Европе: хор светског гласа, позориште за децу и Бранко Коцкица у Новом Саду
16/05/2019

У оквиру платформе „Будућност Европе” Нови Сад ће угостити сјајне студенте, чаробног гласа који чине хор „Schola Cantorum” Универзитета Арканзас из Сједињених Америчких Држава. Осим овог програма, наредних дана бројни програми за децу и младе биће организовани у Новом Саду.

Како је један од примарних циљева пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ повезивање младих и креативних људи из Новог Сада са омладином Европе и света, 18. маја стиже један од најбољих хорова светског гласа „Schola Cantorum” Универзитета Арканзас који чини 36 најталентованијих студената тог универзитета. Сваке академске године хор одржи око 20 концерата, изводећи песме из широке музичке историје, а ове године на њиховој листи наступа нашао се и Нови Сад. А капела концерт хор ће извести у културној станици Свилара са почетком у 20 часова.

Да су међу најбољима доказали су својом славном историјом, дугом 50 година, која је обухватила бројне наступе на националном и међународном нивоу, националној телевизији, концерте поводом многобројних свечаности, а њихови вокали очарали су публику и у светски познатим концертним дворанама. Хор „Schola Cantorum“ Универзитета Арканзас 1962. постао је први амерички хор који је на престижном међународном полифонијском такмичењу у Европи освојио награду „Guido d’Arezo“.

„Театар на дар“ уз Бранка Коцкицу

Викенд у Новом Саду резервиран је за најмлађе. Трећи Фестивал кратких позоришних форми за децу „Театар на дар 2019“ биће одржан 18. и 19. маја у холу Спортског центра „Слана бара“ (Сентандрејски пут 106 б). Оба дана програм ће почети у 14 часова, а смеха и забаве биће све до 21 сат. Улаз је слободан.

Програмска платформа „Будућност Европе“ обухватила је сјајне културне садржаје за децу, а овог пута пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ шири поље културе ван центра града и позива сву децу да се друже и проведу викенд уз квалитетан програм на Сланој бари, где нас до краја године очекује нова културна станица, која ће локалном становништву свих узраста, понудити простор за креативно изражавање, неформално образовање и квалитетно провођење слободног времена.

Специјални гост који је обележио детињство многим генерацијама, а не пропушта прилику да га улепша и „неким новим клинцима“ биће легендарни Бранко Коцкица уз Позориштанце „Пуж”.

На фестивалу ће наступити 12 позоришних трупа и удружења међу којима су: „Позориште из кофера”, позориште „Театрило”, позоришна трупа „Упалимо рефлекторе“, удружење уметника „Високо Ц“, „Новосадски Нови Театар“, „Позориште из ранца“, позоришни студио „Надатхеатре“, студио „Жељко Весељко“.

Време између представа такође ће бити квалитетно потрошено уз креативне радионице „Сланобарске маштаонице”, као и дружења са писцима и глумцима, попут Татјане Пуповац,Татјане Обрадовић Подобник, Југослава Крајинова, Ружице Бојовић, Биљане Мрмош и других. На Клису стижу и Вила Четкица, као и Диносаурус из Новосадског Дино парка.
Забаву ће обогатити и аниматори и мађионичари, а најмлађе очекују и слатке награде.

Платформа „Будућност Европе“, обухвата и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града.
У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на адреси: https://bit.ly/2JlW9MY

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.