Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/09/2018
Нова места Новом Саду уз подршку компаније Идеа
07/09/2018

Компанија „Идеа“ препознала је значај пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ и пружила подршку Фондацији „Нови Сад 2021“ и пројекту Нова места.

Друштвено одговорна „Идеа“ као партнер Фондације „Нови Сад 2021“ допринеће уређењу малих јавних површина у Новом Саду које су препознате од стране наших суграђана током јавног конкурса „Нова места – микрогрантинг“. Циљ ових малих урбаних интервенција је да се уз иновативне идеје оживе запуштени простори у новосадским квартовима и да се креирају „Нова места“ за уживање Новосађана.

Идеа ће током месеца септембра допринети реализацији следећих пројеката:

-„Памптрек полигон“ на углу Подунавске и улице Хероја Пинкија који је предложило удружење „Invicta bike“,

-„Бици оаза“ на Кеју код Ректората, пројекат „Еко курира“,

-„За здравије, лепше и културније одрастање наше деце“, пројекат стамбене заједнице у улици Бранимира Ћосића 42,

-„Парк међу брезама“ између улица Браће Дроњак и Бате Бркића, предложен од стране организације „Ново културно насеље“.

Како кажу из Идее: „Пре две године, стали смо уз идеју да је Нови Сад достојан титуле Европске престонице културе. И заједно смо се, са Новосађанима, радовали вести о добијању ове титуле. Нови Сад је наш град, а кад си нечега део, онда је новосадски да се томе посветиш цео. Зато верујемо у идеју – Нови Сад престоница културе 2021.”

На јавни конкурс „Нова места – микрогрантинг“ који је расписала Фондација „Нови Сад 2021“ 18. априла 2018. године стигло је 67 пројектних предлога које су послале стамбене заједнице, удружења станара и удружења грађана са седиштем у Новом Саду и Зони 021 (општине Ириг, Беочин и Сремски Карловци). Конкурсна комисија одабрала је 18 пројеката који су добили средства за реализацију, од чега је 11 пројеката у Новом Саду, 6 у општини Беочин и један у општини Ириг.

У оквиру пројекта ,,Нова места – микрогрантинг“ конкурсом за уређење малих јавних површина предвиђено је да грађани буду ти који пријављују и до краја реализују своје идеје за конкретне локације уз подршку Фондације „Нови Сад 2021“ и партнера на пројекту – Друштва архитеката Новог Сада.

Идеја конкурса „Нова места“ је организовање и подстицање локалне заједнице у уређење јавних површина кроз заједнички рад, да би као резултат настали нови урбани простори у граду и Зони 021. Осим што се буди иницијатива код суграђана, конкурсом се подижу и капацитети грађана и локалне заједнице.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.