Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/09/2013
Инфо пункт ЕПК на Штранду
27/09/2013

Новосађани имају велико срце и широка схватања

EPK2Анализирани су подаци анкете коју су Новосађани имали прилике да попуњавају на најпопуларнијој новосадској плажи Штранд. У оквиру Културног лета на Штранду, манифестације коју је Културни центар током два месеца организовао на овом месту, био је постављен испод моста Слободе и инфо пункт на којем су посетиоци, уз свесрдну помоћ волонтера, могли да се информишу о припреми Новог Сада за кандидатуру за титулу Европске престонице културе 2020. године. Такође, могли су да испуне и анкетни листић и убаце га у кутију, која се из дана у дан све више пунила са одговорима о нашем граду и кандидатури за Европску престоницу културе.
Чињеница да је више од 70 одсто анкетираних обавештено и да знају да се наш град кандидује, показатељ је да је организациони тим за припрему кандидатуре за ЕПК на добром путу. Као највеће вредности које Нови Сад има и које могу бити пресудни у добијању ове престижне титуле, анкетирани су наводили: јаку културну традицију коју Нови Сад има, установе као што су Матица српска и Српско народно позориште, локације као што су Петроварадинска тврђава, Фрушка гора, Кеј, Штранд и бројна друга места. Као вредности града, анкетирани су истакли младост – то што је наш град велики универзитетски центар, као и препознатљиву гостољубивост. Немали број одговора односио се на велику вредност Новог Сада као мултинационалне и мултикултурне средине.
Анкетирани су као проблеме маркирали неискоришћене потенцијале које град има и у смислу неискоришћених објеката, али и неискоришћених и људских ресурса. Исто тако, грађани желе више едукативних програма, већу безбедност града, Нови Сад да постане чистији град и да има више зеленила. Поједини осећају да се наш град културно успавао али да кроз овај пројекат може не само да врати своју титулу на државној равни, него и да је уздигне на европски ниво.
На питање које би акције предложили, Новосађани су већином одговарали да би, иако је Нови Сад познат по оргомном броју фестивала и манифестација, увели још манифестација а највише у циљу задржавања странаца који посећују наш град. Као један од најжељенијих добити кроз ову титулу, грађани су истакли враћање позитивне слике наше земље и града у свету.
Највреднији резултат ове акције организационог тима за припрему града за кандидатуру за титулу Европске престонице културе је свакако чињеница да је анкета на Штранду показала да би више од 90 одсто анкетираних желело да на било који начин учествује у програмима и пројектима који би довели до тога да управо Нови Сад буде 2020. године Европска престоница културе. Многи би желели да волонтирају у већ осмишљеним пројектима, али је и немали број њих тачно и прецизно знао у ком сегменту би желели да учествују.
Новосађани су се и кроз овај пројекат, као и кроз недавно завршени пројекат „Мој крај“, показали да имају велико срце и широка схватања. Без тога, свакако, не бисмо ни могли до Европе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.