Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/02/2013
Иницијатива да Нови Сад буде ЕПК 2020. представљена у Бриселу
19/02/2013

Fajgelj-i-Doris-PakДиректор Културног центра Новог Сада и председник Организационог одбора иницијативе за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године др Андреј Фајгељ је јуче (уторак, 26. март), у Бриселу, у представништву Бадем-Виртемберга при Европској унији, представио Нови Сад и иницијативу за кандидатуру за Европску престоницу културе.

На састанку Савета дунавских градова и регија, др Фајгељ је наш град представио кроз видео презентацију „Нови Сад – неиспричана прича“, у којој је, поред истицања повољног географског положаја, богате историје, главних одредница које Нови Сад чине градом културе, подцртао и ону невидљиву и неиспричану страну града – да је он од свог оснивања збир бројних народа и да га управо тај дух мултинационалности и мултикултуралности чини богатим, а тај део приче се не може испричати само помоћу географских и историјских података.

Састанку Савета дунавских градова и регија присуствовали су и др Синиша Севић, председник Скупштине града Новог Сада и Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине, а у Бриселу их је примио Европски комесар за регионални развој Јоханес Хан.

Поводом иницијативе да Нови Сад постане кандидат за Европску престоницу културе, др Фајгељ је данас наставио активности разговарајући са Силвеном Паскуом, координатором за Европске престонице културе при Европској комисији, као и са Дорис Пак, председавајућом Комитета за културу и образовање у Европском парламенту.

– Представио сам нови, оснажени Организациони одбор, који има увећане капацитете да донесе и спроведе све одлуке потребне за почетак партиципативног рада на припреми пријаве за кандидатуру. Разговарали смо и о напретку процедура у самој ЕУ, као што је и усвајање новог пројекта „Креативна Европа“, што је предуслов да би градови из трећих земаља конкурисали за Европску престоницу културе. Добио сам нове потврде да је Европска престоница културе 2020 велика и реална прилика за Нови Сад, али и велики изазов који захтева сарадњу свих да бисмо убедили жири и победили кандидате – истакао је др Фајгељ након састанака у Бриселу.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.