Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Иницијатива за даљи развој Нових места

У петак 22. децембра 2017. године, у плавој сали Скупштине Града Новог Сада, одржан је први састанак представника јавних предузећа и управа Града и Фондације „Нови Сад 2021 европска престоница културе“, на тему реализације пројекта Нова места. Састанак је иницирала Фондација са намером да се у што краћем року дефинишу критеријуми и процедуре за покретање отвореног позива грађанима, за сређивање мањих урбаних целина у нашем граду.

Пројекат Нова места је саставни део Апликационе књиге са којом је Нови Сад освојио титулу Европске престонице културе. Циљ расписивања конкурса у оквиру пројекта Нова места, је додела средстава грађанима који желе да уз креативна решења сами оплемене и обнове запуштене мале јавне просторе, у циљу побољшања квалитета живота. Ово је још једна у низу прилика да грађани Новог Сада сами одлучују о променама у свом непосредном окружењу, и још конкретније остварују своје жеље и креативне предлоге, које им омогућава пројекат Европска престоница културе.

На састанку је било речи о разлозима за покретање конкурса о којима је говорио др Дарко Полић, председник Радне групе за капиталне и инфраструктурне пројекте. Кристијан Потирон је представио примере добре праксе Нових места у Кошицама. Испред сектора за партиципацију и едукацију о самом конкурсу и циљевима који се желе постићи говорили су Милица Рашковић и др Лазар Јованов.

Састанку су присуствовала лица делегирана испред: ЈКП „Градско зеленило“, ЈП „Завод за урбанизам и стамбене послове“, ЈКП „Чистоћа“, ЈКП „Информатика“, Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Градске управе за урбанизам и грађевинске послове, Градске управе за комуналне послове, Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, као и представници Зоне 021 (Ириг, Беочин и Сремски Карловци). Присутни су отворено подржали иницијативу за Нова места, пријатно изненађени начином у приступу уређењу Града и изразили спремност за сарадњу. Такође су указали на неопходност поштовања одлука и уредби о уређењу Града, којима се правно дефинише област уређења и дозвољавају промене на јавним површинама. Након конструктивне дискусије покренута је иницијатива за формирање комисије за подршку пројекту Нова места, са намером да се олакшају и поједноставе поступци и процедуре за остваривање права и одобравање дозвола грађанима, за извођење радова у малим урбаним просторима. Предложено је да новоформирану комисију чине представници јавних предузећа и управа који су делегирани да данас присуствују састанку, и представници Фондације „Нови Сад 2021“, која ће упутити позив јавним предузећима и управама Града Новог Сада за давање сагласности за формирање радног тела за Нова места. Брзина у поступку формирања комисије, као и ефикасност креирања услова и процедура конкурса одредиће и датум отвореног позива за грађане, на пролеће 2018. године.

Транспарентност и демократичност јесу принципи којима се Фондација „Нови Сад 2021“ води у реализацији пројекта европска престоница културе, уз остварење пуне укључености грађана и што већу децентрализацију. Са тим у вези јесу и иницијативе и напори које улажемо у стварању услова за њихово остваривање, што је овог пута конкретизовано за пројекат Нова места.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.