Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/12/2019
Инклузија кроз уметност – ЕПК на Међународни дан особа са инвалидитетом
02/12/2019

Кроз три врсте уметности – музику, поезију и филм, у три културна простора будуће Европске престонице културе, Новом Саду, биће приведен крају програм „Супермоћни“ 3. децембра, на Међународни дан особа са инвалидитетом.
Програм је у претходних десет дана, кроз више од 35 програма, промовисао отвореност, инклузију и једнаке шансе у креирању и конзумирању културних садржаја, кроз пројекције филмова, наступе хорова, маркет, радионице, монодраму, као и Диван који је покренуо питање приступачности садржаја и институција.

Културна станица Свилара представља младу пијанисткињу Петру Спасојевић
Последњег дана програма „Супермоћни“ 3. децембра у културној станици Свилара публика ће имати прилике да ужива у делима светских композитора као што су Бах, Хајдн, Шопен, Мериканто на наступу Петре Спасојевић. Девојчица за коју ни недостатак вида није био препрека да већ са 15 година буде врхунска пијанисткиња иза себе има највиша признања на многобројним пијанистичким домаћим и међународним такмичењима, међу којима су и две титуле Лауреата на „Фестивалу пијанизма“ у Сремској Митровици и „Фестивалу Исидор Бајић“ у Новом Саду. Петра која је свој први солистички концерт одржала са само 12 година, својим делом жели да покаже свету како се границе и предрасуде руше када се ради оно што се воли. Концерт почиње у 20 часова.

Поетско вече у културној станици Еђшег

Иако пишу са различитих животних позиција и врло различитим стиловима, њихову поезију повезује отвореност за дијалог са заједницом и пропитивање могућности појединца да мења свет око себе. Песнике и песникиње који живе и стварају у Новом Саду, повезаће програм „Супермоћни“ у оквиру Поетске вечери у културној станици Еђшег 3. децембра са почетком у 20 часова. Аутори који учествују су: Марија Обровачки, Синиша Туцић, Бојан Кривокапић, Соња Јанков, Витомирка Требовац, а програм ће водити глумица Олга Симић. Програм ће бити превођен на знаковни језик.

Пројекција филма „Горан“ у Кутку за културу
Програм „Супермоћни“ у Кутку за културу биће завршен пројекцијом кратког документарног филма „Горан“ 3. децембра у 19 сати, након чега ће бити организован и разговор са главним јунаком филма – Новосађанином Гораном Гостојићем. Филм нам пружа поглед из близине на животне радости, страхове, усамљеност, дружељубивост, наду, понос онако како их Горан осећа.
Програм „Супермоћни“ део је програмског лука „Друга Европа“ који до 15. децембра представља другачију, мањинску, скривену, али храбру и изазивачку културну и уметничку сцену Новог Сада, иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.