Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/09/2018
Уметници у гостима: Исланд у Новом Саду
03/09/2018

Од 3. до 30. септембра у Новом Саду имамо прилику да угостимо две визуелне уметнице са Исланда Тоурудн Хјартардоутир (þórunn Hjartardóttir) и Гвидбјерг Хајрдардоутир (Guðbjörg Hjartardóttir) које ће одржати презентацију СИМ резиденцијалног центра у Рејкјавику и Савремене визуелне уметности Исланда, док ће, заједно са средњошколцима из школе за дизајн „Богдан Шупут“ одржати радионице „Интервенције у простору“. Визуелне уметнице бораве у Новом Саду у оквиру програма за уметничке резиденције „Plants AiR“ који реализује Фондација „Нови Сад 2021″. 

Тоурудн Хјартардоутир је завршила Академију уметности у Рејкјавику. Чланица је Удружења ликовних уметника на Исланду. Излагала je у земљи и иностранству, између осталог у Музеју савремене уметности у Рејкјавику. Дугогодишња је координаторка „СИМ“ (Асоцијације визуелних уметника Исланда) резиденције у Рејкјавику, координаторка Исландског павиљона у Венецији 2007. године, пројектни менаџер у „700.IS Reindeerland“ фестивала којем су у фокусу видео, звук и експериментални филм. Бави се инсталацијом и новим медијима. 

Дидда Хјартардóттир Леаман је завршила Академију уметности у Рејкјавику, годинама је живела у Лондону где је завршила постдипломске студије на „UCL Slade School of Fine Art”. Чланица је Удружења ликовних уметника на Исланду. Излагала у земљи и иностранству, између осталог, у Музеју савремене уметности у Рејкјавику. Бави се сликарством, инсталацијом, перформансом и новим медијима, са дугогодишњим искуством у педагошкој пракси. Живи и ради у Рејкјавику у којем је и рођена.

Дидда од ове резиденције очекује упознавање нове културе, људи као и размену информација и искустава, креирање веза између Србије и Исланда, док ће утиске бележити у свој визуелно-текстуални дневник. Њена суграђанка Тоурудн каже да очекује да ће у Новом Саду бити у потрази за новим изразима у уметности – свесним и несвесним утицајима које ће преточити у уметничка дела.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.