Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Историја

 

Рана историја Новог Сада није сасвим позната. Археолошка истраживања показују да је град, на простору Петроварадинске стене, још у палеолиту био насељен и да је представљао место сусрета бројних култура и народа. Поред Римљана ту су били и Гепиди, Хуни, Авари, Словени, Германи, Мађари, Византијци и Турци.

Уколико се пак држимо непобитних чињеница тј. модерне историје града, Нови Сад се помиње као веома млад град – према историјским списима постоји тек нешто дуже од триста година. Наиме, почетак модерне историје Новог Сада везује се за 1687. годину, када Хабзбуршка монархија преузима дотадашњу превласт над просторима Бачке и већег дела Срема од Османлијског царства.

Када говоримо о постанку Новог Сада, морамо свакако кренути од изградње Петроварадинске тврђаве, утврђења на десној обали Дунава, која је започета 1692. године. Петроварадинска тврђава је служила као брана, уколико би дошло до поновне најезде Турака. У њеном залеђу, на левој обали Дунава, две године касније почело је да израста насеље које су махом настањивали војници, трговаци и занатлије. Ово насеље се у току следећег века све више развијало – посебно се развијала трговачка и занатска делатност, а становништво које га је чинило бивало је све разнородније (ту су били Мађари, Немци, Словени, Јевреји, Цинцари итд.). Насеље је добило назив Петроварадински шанац. На настањивање овог насеља је утицала свакако и Прва велика сеоба Срба под вођством Арсенија Чарнојевића, која се одиграла 1690. године.

Године 1747. између несрпских и српских становника насеља постигнут је споразум о уређењу будућег ослобођеног града; грађани жељни слободе су успели 1. фебруара 1748. године да се изборе да град постане слободна краљевска варош. Уз финансијски откуп од 80.000 форинти у сребру богати трговци и занатлије издејствовали су од царице Марије Терезије статус слободног краљевског града, и дали су му назив Нови Сад, односно Неопланта (латински), Uj-videgh (мађарски) и Neu-Satz (немачки).

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.