Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/09/2017
Изабран уметнички директор пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“
06/09/2017

Изабран уметнички директор пројекта

„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“

 

 

Нови Сад

6.9.2017.

 

На основу међународног конкурса расписаног 24. 5. 2017. године Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ изабрала је Јована Тркуљу за уметничког директора пројекта у складу с Апликационом књигом, у којој је дефинисано да ова позиција буде попуњена током 2017. године с циљем што боље селекције и припреме програма до и током 2021. године.

Уметнички директор је једна од кључних позиција која управља уметничким сектором, формулише уметничку визију пројекта и одређује и одговара за уметнички концепт.

Јован Тркуља  је признати креативни директор у региону, са преко 15 година искуства у културним и креативним индустријама и развијеном мрежом контаката у културно-креативном сектору широм Европе. Један је од најнаграђиванијих уметника у овој области. Поседује међународно искуство у реализацији пројеката савремене уметности, дизајна, креирања и управљања брендовима, развоју публике, стратешког планирања и развоја уметничког концепта пројекта.

Такође, Тркуља је показао изузетно познавање различитих форми дигиталне уметности, те професионално веома добро влада дигиталним алатима не само за уметничко стварање већ и за маркетинг,  менаџмент у култури, уметности и у културним и креативним индустријама уопште. Уметнички потенцијали Јована Тркуље у свим областима визуелног изражавања, као и његово успешно примењивање дигиталне технологије кроз имплементацију идеја с различитим групама корисника, указују на високе професионалне стандарде и комуникацијске вештине. Близак независној сцени из које је и потекао, али и савременим токовима, у стању је да обухвати, али и сажме разноликост свих сегмената пројекта Европске престонице културе.

 

 

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.