Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/04/2019
Изложба „Културно наслеђе кроз мој објектив“
18/04/2019

Изложба фотографија која приказује како наслеђе доживљавају средњошколци, припадници буњевачке, влашке, ромске, русинске, српске и чешке заједнице, а која се реализује у склопу пројекта „Културно наслеђе кроз мој објектив“ Завода за културу војвођанских Русина, биће отворена у понедељак, 22. априла у 18 сати у изложбеном простору ОПЕНС-а (Лазе Телечког 2).

Пројекат чији је циљ да допринесе формирању властитог идентитета младих и очувању сопственог културног наслеђа, покренут је кроз јавни позив „Публика у фокусу“ Фондације „Нови Сад 2021“.

Почео је са реализацијом прошле године када су средњшколци били учесници социолошких радионица о идентитету у мултинационалној средини.
Том приликом, обишли су и најзначајнија архитектонска здања у Новом Саду која приказују мултикултурални живот Европске престонице културе 2021, а били су учесници радионица фотографија.

Истовремено пројекат „Културно наслеђе кроз мој објектив” покренут је са жељом да изгради проактивни однос младих према институцијама културе кроз учешће у садржајима тих институцуја што суштински може да допринесе развоју младих креативних снага и будуће публике. Резултате пројекта могуће је видети на изложбама у Кучеву, Белој Цркви, Суботици и Новом Саду.

Изложбу је припремио Борис Кочиш, афирмисани фотограф из Новог Сада и сарадник Академије уметности у Новом Саду.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.