Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/05/2019
Будућност Европе: Изложба плаката „Дан победе“
06/05/2019

Изложба плаката „Дан победе” биће отворена сутра, 7. маја у 20 часова у културној станици Свилара. Изложбу организује Студентски културни центар Нови Сад, у оквиру манифестације Ритам Европе, која се одржава већ 13 година поводом обележавања 9. маја – Дана Европе и Дана победе над фашизмом. Ове године Ритам Европе део је платформе „Будућност Европе”.  

Изложба плаката посвећена Дану победе над фашизмом тематски је подељена у два сегмента: први део представља избор ратног плаката савезника из антифашистичке коалиције, док други део изложбе обухвата обележавање Дана победе од послератног периода до данашњих дана.

Поставка ће трајати до 10. маја, а улаз је слободан.

Дан победе над фашизмом је дан када је, након колосалних разарања, обележених најсуровијим страдањима и злочинима, до тада непознатим у људској историји, Немачка 1945. потписала безусловну капитулацију. Иако је Дан победе над фашизмом установљен између 1946. и 1950. у социјалистичкој Југославији је прослављен већ прве године после завршетка рата. Данас се 9. мај обележава свечано у великом броју земаља света.

Изложба је реализована захваљујући одличној сарадњи аутора и културних институција: Музеја Војводине, Архива Војводине, Историјског архива Града Новог Сада, Библиотеке Матице српске, Семинарске библиотеке Одсека за историју Филозофског факултета у Новом Саду и Културне станице „Свилара“.

Платформа „Будућност Европе“ обухватиће едукативне и циркуске радионице, изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који ће имати прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу културној слици града.

У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа.

Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на линку .

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.