Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/09/2015
Изложба „Подршка поштом“
23/09/2015

Изложба разгледница европких уметника као подршка кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године

 

Само месец дана пре предаје апликације за кандидатуру за Европску престоницу културе 2021. године, Новом Саду је стигла и „подршка поштом“. На иницијативу Мартона Мехеша, уметничког директора пројекта Печуј 2010, уметници из европских земаља су, протекла три месеца, слали разгледнице са порукама подршке нашој кандидатури. Свечано отварање изложбе “Подршка поштом” уприличено је 14. септембра у Галерији „ИТД“ на Петроварадинској тврђави. 

– Припремајући се за овај велики догађај, истраживао сам историју разгледница и пронашао да је прва осликана разгледница написана, дизајнирана, нацртана и послата 1840. године од стране енглеског писца Теодора Хука. Његова разгледница је била и нека врста шале. Он је разгледницу послао сам себи, а на њој је била карикатура радника поште. Шта можемо научити из ове приче? Прву разгледницу је послао један уметник, а и сама разгледница је била креативно дело само по себи. Ово што можемо видети на овој изложби није ништа друго – ове разгледнице су вам послали уметници из европских градова, а најчешће су их сами осликавали. Они су то урадили с радошћу и добрим намерама. Дакле, овим је Нови Сад добио много позитивне енергије са овим добрим порукама и добрим жељама за добијање титуле Европске престонице културе – истакао је Мартон Мехеш отварајући изложбу, и захвалио тиму пројекта Нови Сад 2021 и дизајнеру Браниславу Радошевићу на оригиналној и модерној поставци разгледница европских уметника.

На отварању изложбе били су и други високи званичници из европских градова који су подржавали Нови Сад на путу кандидатуре од 2011. године када је Скупштина града Новог Сада донела одлуку о кандидатури: Улм, Кошице, Темишвар, Сибињ, Лариса, Осијек, Печуј и други, као и бројна публика међу којој су били и уметници са Петроварадинске тврђаве из удружења „Ликовни круг“.

Изложба разгледница је постављена у Галерији „ИТД“, дакле код дизајнера Бранислава Радошевића у Институту за трансфузију дизајна, у првом атељеу на тврђави, код сата. Изложба ће бити отворена до понедељка, 28. септембра, а Галерија „ИТД“ је отворена од 10 часова до 22 часа сваког дана, и викендом.

Иначе, гостима и публици је то вече презентован пројекат „Војводина – расадник мултинационалности и мултикултуралности”, арт дирекотора Галерије „ИТД“ Бранислава Радошевића. “Расадник” је визуелно представљање Војводине као европске, мултинационалне и мултикултуралне регије са свим богатством културне различитости и разноликости које она поседује, а артефакти који чине овај пројекат то и потврђују.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.