Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/11/2023
Изложба REWOMEN – Европско женско сећање представљена у Београду
30/11/2023

Mеђународна документарна  изложба „REWOMEN – Европско женско сећање”, која је настала у оквиру истоименог пројекта у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе, отворена је 27. новембра у ЕУ инфо центру у Београду, а поводом почетка глобалне кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља”. Овом приликом представљен је и мурал Street уметнице Јане Даниловић.

Изложба REWOMEN настала је у оквиру пројекта реализованог у оквиру ЕУ програма „Европа за грађане и грађанке – Европско сећање”. Пројекат је током 2021. и 2022. спровео Архив Војводине, као носећи партнер у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” и 16 партнерских организација из 10 држава.

„Ујединимо се у спречавању насиља над женама и девојчицама” тема је овогодишње кампање Orange the World  – 16 дана активизма против родно заснованог насиља” која је почела 25. новембра, када се обележава Међународни дан борбе против насиља над женама и девојчицама. Кампања се завршава 10. децембра, на Међународни дан људских права. Нажалост, насиље над женама и девојчицама и даље је једно од најприсутнијих видова кршења људских права широм света.

Намера изложбе је да скрене пажњу на значајне, али недовољно видљиве историјске прекретнице и промене у женским људским, политичким, друштвеним, економским и културним правима. Покрет за ослобођење жена је један од најзначајнијих покрета за људска права у 20. веку и представља заједничку европску историју, изван националних оквира.

REWOMEN пројектом обележена је 20-годишњица проглашења Повеље ЕУ о основним правима. Изложба је премијерно предстaвљена јавности на Дан Архива Војводине 9. јуна 2022. године у Архиву Војводине у Новом Саду у оквиру програмског лука Хероине.

Изложбу је отвоорила Пламена Халачева, заменица шефа делегације ЕУ у Србији.
Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.