Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/09/2022
Изложба Герхарда Флекача у недељи визуелне уметности Калеидоскопа културе
22/09/2022

Актуелни Калеидоскоп културе улази у своју четврту недељу, посвећену визуелнoj уметности, а након отварања на Тргу галерија, који је ове године у знаку изложбе посвећене једном од најзначајнијих српских сликара, Сави Шумановићу, Културна станица Свилара угостиће аустријског уметника Герхарда Флекача (Gerhard Flekatsch) и његову изложбу „Cabinet of Wonders”.

Мултимедијална изложба која на оригиналан начин спаја уметност и науку обухватиће збирку уметничких дела која тематизују природу, куриозитете и проналаске у црквама и племићким кућама током 18. и 19. века. Биће отворена у уторак, 27. септембра, у 20.22 часа, а трајаће до 5. октобра. Улаз је слободан.

Герхард Флекач је уметник из Беча. Поред своје некадашње професије у менаџменту медицинске авијације, Флекач поседује дугогодишње искуство новинара у култури, културног менаџера (био је директор „Naher Osten – Naher Vesten”) и фотографа. Године 2006. Флекач се поново повезао са својом младошћу, када се упознао са сликањем и цртањем у атељеу свог деде, професора Ричарда Малера. Од тада се у потпуности посветио ликовној уметности. Његова уметничка делатност усмерена је на људску машту, перцепцију и произвољност граница.

Културна станица Свилара део је мреже културних станица у Новом Саду којa обухвата ревитализоване и нове културне просторе широм града и у његовој околини, настале у оквиру пројекта Европске престонице културе.

Калеидоскоп културе траје до 7. октобра, а након недеље визуелне, последња недеља посвећена је примењеној уметности.

Партнер недеље визуелне уметности на Калеидоскопу културе је ДДОР осигурање.

Фото: Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.