Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/03/2019
Изложба „Windows 99 – 20 година касније“ отворена у културној станици Свилара
25/03/2019

Изложба „Windows 99 – 20 година касније“ одржана је синоћ у културној станици Свилара пред многобројним Новосађанима и поштоваоцима рада Милоша Јовановића Хамера.
Пре тачно две деценије, 24. март био је први дан, од укупно 78 дана, бомбардовања. Тада, када се сваки вид комуникације прекинуо, када је све стало и када је практично настао мрак, група креативаца наставила је да ствара. Тако је и настала изложба „Windows 99“ као најјача медијска и комуникацијска порука о томе у каквој су се ситуацији налазили градови и цивилно становништво. Изложба је била одговор групе уметника на челу са Милошем Јовановићем Хамером.

„Овом изложбом, посетиоци ће моћи да виде тих 9 плаката који су инспирисани оглашавањем живота за време бомбардовања. Ми смо се у то време бавили адвертајзингом, а дошло је до прекида свих филмова и свих система који су до тад функционисали. Да бисмо остали нормални, ми смо једноставно морали да наставимо да се бавимо својим послом, и онда смо нашли излаз у томе да уместо да оглашавмо заиста Кока колу, Сони, уствари да путем њих оглашавамо живот који се и поред бомбардовања настављао“, рекла је Александра Јовановић, креативни творац изложбе.
На отварању изложбе говорили су и легенде адвертајзинга Воја Жанетић и Владимир Чех који су са усхићењем испричали какве је реакције изложба „Windows 99“ тада будила у људима и шта је донела.
„Милош Јовановић је оличење креативности. Он је спојио адвертајзинг и рат. Ово су плакати који рекламирају рат и уколико је нека земља жељна рата, а и данас их је много, он може користити ове плакате без икаквих проблема, не би ли убедила људе да је потребно ратовати. Међутим ово је изложба за људе који не воле рат и који су против њега као што је био Милош Јовановић“, рекао је Воја Жанетић.

„Креативни тим Милошевог „чекића“ илустровао је документарним фотографијама новосадске ратне свакодневице у време бомбардовања, слогане тада актуелних пропагандних кампања познатих светских брендова. Као оснивач Инситута за историју оглашавања, нисам могао да да не подстакнем ово излагање, мислим да је ово била моја обавеза. Прилика да се младима у Новом Саду покаже како је било пре 20 година. Сматрао сам да смо ово дужни Милошу“, истакао је Владимир Чех.
Изложба антиратних плаката „Windows 99“ путовала је пре 20 година у више од 20 градова широм света – Бањалука , Београд, Сан Дијего, Лондон, Будимпешта , Аустралија, Нови Зеланд, Сан Франциско. У Сан Франциску је један од плаката „Sony is not a game“ био насловни плакат међуратне изложбе.
„Windows 99″ је међу ретким културним производима са ових простора који успевају да прескоче цивилизацијско-културолошке баријере.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.