Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

16/09/2018
Калеидоскоп културе: готово 10.000 Новосађана уживало у симфонијском спектаклу
16/09/2018

Симболично у 20:21, Новим Садом пронео се звук увертире из опере „Кармен” Жоржа Бизеа у извођењу Војвођанског симфонијског оркестра, када је отворен „Корзо“.

Ове суботе, 15. септембра, Нови Сад, попут великих метропола Париза, Беча, Берлина, Лондона оживео је једну од култних градских улица и то баш у европској години културног наслеђа. Булевар Михајла Пупина, некадашње новосадско шеталиште поново је постао Корзо – место најлепших сећања, историје и скивених љубави. Управо кроз Калеидоскоп културе и отварање ризнице успомена, Нови Сад и готово 10.000 људи су доказали да припадају породици оних европских градова који умеју да цене и славе културу.

Нови Сад је на моменат застао и препустио се познатим аријама највећих великана класичне музике у извођењу Војвођанског симфонијског оркестра и стипендиста Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић – Калин“.  На хиљаде људи није скривало одушевљење током овог концерта „под звездама“.

„На месту где је одржан овај концерт, Нови Сад је прерастао из вароши у град, пратећи у прошлости, као српска Атина, тада савремене европске токове. Готово 100 година касније, кроз Келеидоскоп – дело културе заједништва,  а нараочито овим концертом, наш град је доказао да може бити домаћин европске престонице културе 2021. године.“ – утисци су директора Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић. Он додаје да је најбитније што се потврдило да култура јесте у фокусу Новосађана, јер не може сваки град да подреди једну од најзначајнијих саобраћајница у граду великанима класичне музике.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.