Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/05/2015
Извештај са конференције „Креативна економија и развој 2021“
21/05/2015

Јучерашња конференција „Креативна економија и развој 2021“ имала је за циљ да подржи напоре града Новог Сада у освајању титуле Европске престонице културе 2021.године. Скретање пажње јавности на кандидатуру Града и повезивање три сектора – јавног, привредног и доносиоца одлука кључни су резултати ове конференције којом се указало на важност заједничког планирања будућности и све ширу улогу културе у том процесу.

Нови Сад има основу за развој сектора креативних индустрија и то треба да искористи за излазак из економске кризе, један је од закључака у оквиру прве теме конференције. Пример добро осмишљених и реализованих пројеката је град Сибињ у Румунији, који је смањио стопу незапослености управо помоћу заједничке сарадње грађана и институција.

У оквиру теме „Модели удруживања и финансијски трендови као основни предуслови економске и културне конкурентности града“ указано је на важност смањивања ризика улагања и хитност развоја инструмената државне подршке по моделу Европске уније. Такође је истакнуто да и сами носиоци креативних идеја треба да буду спремни да преузму одређене пословне ризике. Неопходно је промовисати концепт друштвено одговорног пословања, подстицати мала, средња и велика предузећа, и у пројекат кандидатуре укључити целокупну локалну заједницу.

Брендирање идентитета Новог Сада као будуће престонице културе од изузетне је важности, јер бренд привлачи туристе, а добро брендиран град је онај који је пре свега атрактиван својим грађанима. „Нови Сад има велики број знаменитости“, рекао је Петер Лангер, директор Европске дунавске академије у немачком граду Улму, „а једна од њих је Дунав као најважнија тачка Европе“.

Други дан конференције окупио је представнике јавних институција на Европском, регионалном и локалном нивоу који су истакли различите потенцијале града и указали на правце кретања његовог културног развитка. Јавне и независне инситуције културе суочавају се са проблемом опстанка и придобијања разноврсне публике, а кандидатура Града за Европску престоницу културе биће платформа да се ови проблеми плански, заједничким улагањем превазиђу и то управо развојем културе партиципације свих грађана.

Титула културне престонице допринеће да Нови Сад постане приступачнији град за све, да се потенцијали културног наслеђа као што је земљана архитектура искористе за његов развој и позиционирање на културној мапи Европе. Развој креативних индустрија и ИТ сектора довео је до великих промена које мора да прати и образовање. У прилог томе говоре хабови и коворкинг простори који су почели да се развијају у Новом Саду а чији су представници говорили у оквиру ове конференције. Креативни сектор дислоциран из центра града, постао је централна тачка комуникације са људима.

Као оперативни резултат конференције усвојена је Повеља о креативној економији и развоју града Новог Сада 2021 која представља усаглашен став заинтересованих страна о значају Европске престонице културе за град Нови Сад и скуп препорука за постизање дугорочних ефеката које ће титула Европске престонице културе 2021. имати на културни, економски и друштвени живот града.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.