Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

16/03/2017
Јачање капацитета локалних продуцената у култури кроз сарадњу будућих Европских престоница културе
16/03/2017

Чланови пројектног тима Ријека 2020 били су домаћини припремног састанка за разраду пројекта LAB for European Project Making који се одржавали од 13. до 15. марта. На састанку су учествовали представници будућих Европских престоница културе – Матера 2019, Пловдив 2019, Тeмишвар 2021, Елефсина 2021, као и чланови тима Нови Сад 2021 које је предводио директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић.
Иницијатива за пројекат LAB for European Project Making произашла је из пројекта Ријека 2020 како би се остварила сарадња са наведеним будућим престоницама, а која за циљ има оспособљавање и едукацију младих продуцената и њихово умрежавање на европском нивоу.

Како наводе из тима Ријека 2020, идеја овог пројекта је да се током припремних година Ријеке на путу према Европској престоници културе 2020. године, у сарадњи са наведеним ЕПК градовима, организује низ радионица, едукација и студијских посета како би се створиле нове мреже европских продуцената у култури. Примарни циљ пројекта LAB for European Project Making је да се значајно повећају капацитети, како локални тако и међународни, који би осмишљавали, креирали и имплементирали велике европске културне пројекте. Циљ је поставити и нове темеље једног од најзначајнијих европских пројеката – Европске престонице културе, стварајући подлогу за будућу сурадњу и развој људских потенцијала.
Теме као што су продукцијско планирање, финансирање међународних пројеката у култури, управљање пројектима и рад са публиком биће у фокусу овог пројекта, који би требало реализовати у периоду од 2017. до 2019. године. У средишту пројекта LAB for European Project Making су продуценти и водитељи програма у оквиру развоја Европске престонице културе у Матери, Пловдиву, Новом Саду, Темишвару и Елефсини, али и другим деловима Европе. Секундарни циљ је умрежавање на простору јужне, југоисточне и средње Европе, стварајући тако ефикасније и боље координиране продуценте и менаџере у култури.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.