Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/11/2019
Џез из седам европских престоница културе у Новом Саду
04/11/2019

Седам бендова из седам бивших, садашњих и будућих Европских престоница културе у Новом Саду 9. новембра направиће Џез маратон!

Културна станица Свилара биће место сусрета различитих европских култура, језика, нација, младе енергије, талента и џеза. Програм почиње у 19 сати, а улаз је бесплатан.
Из овогодишње Европске престонице културе, италијанске Матере, стиже Quarters 4tet. Спајају стандарде традиционалног џеза, али и савременог звука, а ове године припремају и први албум. Захваљујући свом репертоару квартет је освојио прво место на другом издању Onyx Jazz Contest, у јуну ове године, у Матери.

Нови Сад и Темишвар, градови који ће 2021. године заједно бити Европске престонице културе, представиће састави Oktatonik и JazzyBIT. Извођење ауторске музике, уз познате џез хитове, као и музику других талентованих уметника главна је идеја новосадског састава Октатоник, који је, између осталог, наступио у Дому омладине Београда, поводом 100 година од рођења Nat King Kola. Енергетску комбинацију џез и рок музике, прошаране блузом, латином и фанком доноси JazzyBIT трио, који иза себе има бројне награде: Newcomer од Фондације Muzza у Букурешту, European Jazz награду на Tuscia in Jazz фестивалу, Timisoara Jazz награду за групу године, а сви чланови бенда добили су и Banat Jazz награду за музичаре године.

Буди слободан, буди љубазан – то поручују две даме које ће на Џез маратон донети женску снагу и таленат. Оне чине дуо FreeKind, који своје снажне поруке изражава кроз groove, r&b, џез и соул музику. FreeKind стиже из Марибора, словеначког града који је титулу Европске престонице културе носио још 2012. године.

Из пољске престонице културе – Вроцлава, који је ту титулу носио 2017. стиже Adam Jarzmik Quintet. Основани пре четири године, инспирацију налазе у класицима као што су Brad Mehldau, Aaron Parks и Aaron Holdberg. У години када је њихов град био Европска престоница културе, освајају главну награду на Jazz Individuality такмичењу као резултат сарадње са њујоршким гитаристом Миком Мореном.

Каунас, град у Литванији који ће титулу Европске престонице културе понети 2022. представља трио Free Funk Society. У својој музици спајају авангардни џез, groove, рок и фанк, а инспиришу их звуци ’70. година. С обзиром на то да воле импровизацију, њихов наступ ће дефинитвно бити пун изненађења.

Мађарска престоница културе, Веспрем, ком ће титула припасти 2023. године, представиће џез ансамбл The Németh Kyra Smallchestra, који спаја традицију, иновативност и експерименталност у стваралаштву. Како и сами чланови кажу, стално имају жељу за музичким истраживањем због чега се труде да публици понуде више различитих ствари, па тако на њихов џез утицај има рок и блуз, па чак и електронска и народна музика.
Џез маратон, део је програма Новосадског џез фестивала 2019, као и програмског лука „Друга Европа“ који до 15. децембра представља другачију, скривену, мањинску, храбру и изазивачку културу и уметност новосадске сцене. Џез маратон реализују Српско народно позориште, Културни центар Новог Сада и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Програм се одржава у сарадњи Европских престоница културе у оквиру пројекта из Апликационе књиге „Братски џез оркестри Европе“.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.