Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/12/2019
Јединствени аудио-визуелни доживљај за Дочек у Новом Саду
10/12/2019

Две Нове године. Два календара. Два писма. Два концепта. Нови Сад поново повезује два рачунања времена, подиже капацитете креативне индустрије и слави јединство различитости будуће Европске престонице културе у оквиру Дочека 2020. и 7528. године. Спајање визуелне уметности и музике, као универзалних језика које сви разумемо, издваја Дочек, а самим тим и Нови Сад као град који ће Новосађанима и гостима града пружити јединствен аудио-визуелни доживљај, како 31. децембра, тако и 13. јануара.

Посебан визуелни идентитет и дизајн пружиће ново искуство уживања на концертима домаћих, регионалних и светских звезда, најразличитијих жанрова – Артан Лили, Лет 3 и Маријачи бенд „Ел Комбо“, Иркутска обласна филхармонија са солистима, Махмут Орхан, Божо Врећо и Камерата Академика, Бајага и инструктори са квартетом и хором, опера за децу „У цара Тројана козије уши“, ТАПАН Лајв, Ана Станић и симфонијски оркестар „Град“, Лолобриђида, Елементал, Краљ Чачка, Дадо Топић & Тајм Афтер Тајм, Горан Трајкоски, Нолах Лајв, Дејан Петровић са оркестром, Свемирко, Биљана Крстић и Бистрик оркестар, представа трупе Тело као инструмент „РиКа ТаКа“, КабареБре, Лету штуке, Алитор, Љубичице, Кинга Глик, Дук ин Алтум и многи други.

Студенти Сценске архитектуре, технике и дизајна са Факултета техничких наука, као и Нових ликовних медија Академије уметности заједно са визуелним уметницима – Родриго Гузман Цазарес, ТКВ и другима претвориће Дочек 2020. и 7528. у узбудљиво путовање кроз град на чак 50 локација. Спајајући различите просторе, програме и извођаче кроз визуелне ефекте, Нови Сад иде у корак са светским трендовима, наводи уметничка директорка Дочека, Милица Стојшић, архитектица и дизајнерка светла. 
„Признати уметници из земље и иностранства ће у области видео мапирања, анимације, инсталације и друге форме визуелне уметности и нових медија бити укључени у креативни концепт Дочека. Музички програм своју другу половину проналази кроз интервенције у домену уметничког програма. Желимо да уместо концерата, посетиоцима понудимо догађаје, у пуном смислу те речи“, наводи Стојшић.

Дочек у Новом Саду, граду који је све ближи години титуле Европске престонице културе, комбинује високу културу и чини је доступнијом широј публици, са популарном, коју настоји да представи на квалитетан начин, не само Новосађанима, него и туристима, чиме се шаље позитивна слика о Новом Саду.
„Поносан сам на чињеницу да смо успели да испромовишемо Дочек на посебан начин. Ово је много више од једне манифестације, овде постоји концепција, прича, порука и ту причу ће Нови Сад наставити да чува, да негује и да унапређује“ рекао је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Сви догађаји у оквиру Дочека 2020. биће бесплатни, у центру града, на отвореном и трајаће током читавог дана, док ће Дочек 7528. бити у затвореним просторима, широм града, у вечерњим сатима. Улазнице по промотивним ценама су у продаји до 23. децембра и могу се пронаћи на продајним местима Gigx Tix-а и на сајту.
Све информације о извођачима, сатници, локацијама, продаји улазница, као и сервисне информације важне за сам дан оба Дочека биће на сајту Дочека.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.