Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/09/2022
Јединствени Корзо поново ставља Нови Сад међу европске метрополе
07/09/2022

Концерт класичне музике на отвореном, под ведрим небом, захваљујући ком је Нови Сад стао раме уз раме са европским метрополама – Корзо, поново ће окупити велика музичка имена. Овога пута слушаћемо светску звезду класичне музике, виолинисту и виолисту Јулијана Рахлина, уз Војвођански симфонијски оркестар, под диригентском палицом Александра Марковића.

Улаз на концерт је слободан, али је број места ограничен и зато се моле љубитељи музике да своје место заузму што раније. Корзо можете пратити уживо на Првом каналу Радио-телевизије Војводине.

 

У оквиру петог Калеидоскопа културе, до сада најзначајнијег издања овог програмског лука Европске престонице културе, 10. септембра са симболичним почетком у 20.22 часа, Корзо ће поново заузети место највећег уметничког и продукцијског подухвата у недељи извођачке уметности и то на једном од централних градских булевара у Новом Саду, Булевару Михајла Пупина.

Врхунски музичари и музичарке светског ранга извешће дела највећих немачких композитора Лудвига ван Бетовена и Јоханеса Брамса.

Корзо је већ пету годину заредом, од самог почетка пројекта, део Калеидоскопа културе – најбољег европског тренд бренда у култури, а реализује се са идејом да измести класичну музику из концертних сала те тако приближи ову врсту уметности свим суграђанима и суграђанкама.

Саобраћај ће од 8. септембра у 17 часова до 12. септембра у подне бити привремено затворен у делу Булевара Михајла Пупина, од раскрснице са улицом Жарка Зрењанина до раскрснице са улицама Пионирском и Јована Ђорђевића. Биће забрањено паркирање и саобраћање и на режијској саобраћајници на Булевару Михајла Пупина, од Пионирске улице према улици Игњата Павласа. Такође, на снази ће бити привремена измена траса аутобуских линија 3, 3а, 6, 9, 9а, 60, 61, 62, 63, 64, 69, у оба смера¹.

Недеља извођачке уметности – од театра до документарца

Након велике увертире у центру града која ће, поред Корза 10. септембра, обухватити и представу „Госпођица Јулија” чувеног бечког Бургтеатра у Српском народном позоришту, недеља извођачке уметности представиће око 30 догађаја, на којима ће учествовати 180 уметника и уметница из осам земаља.

Од савремених српских композитора, преко камерне музике, уметничких пројеката младих уметника и уметница из целе Србије, одабраних на конкурсу „Уметници. Сад!”, па све до документарног филма – друга недеља Калеидоскопа културе ставља фокус на различите облике извођачке уметности и то широм града, а превасходно у мрежи културних станица.

Калеидоскоп културе траје до 7. октобра, а након недеље извођачке уметности почиње недеља књижевности, затим недеља визуелне и, на крају, недеља примењене уметности.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банкаIDEAДДОР осигурањеА1 Србија и Heineken Србија.

 

1 Измена траса аутобуских линија:

ЛИНИЈА БРОЈ 3: Смер са Детелинаре: Од раскрснице Јеврејске и Успенске улице аутобуси скрећу десно у Јеврејску улицу, затим лево на Булевар ослобођења, лево у Улицу Максима Горког, лево Кеј жртава рације, лево на Трг Незнаног јунака до Варадинског моста и даље настављају редовном трасом кретања (преко Варадинског моста). Смер из Петроварадина: Аутобуси са Варадинског моста скрећу десно на Трг Незнаног јунака, десно на Београдски кеј, право Кејом жртава рације, затим десно у Улицу Максима Горког, десно на Булевар ослобођења, десно у Јеврејску улицу, лево у Успенску улицу и даље настављају редовном трасом кретања.

ЛИНИЈА БРОЈ 3а: Смер са Железничке станице: Од раскрснице Булевара ослобођења и Јеврејске улице аутобуси саобраћају право Булеваром ослобођења, лево у Улицу Максима Горког, лево на Кеј жртава рације, лево на Трг Незнаног јунака до Варадинскоr моста и даље настављају редовном трасом кретања (преко Варадинског моста). Смер из Петроварадина: Аутобуси са Варадинског моста скрећу десно на Трг Незнаног јунака, десно на Београдски кеј, право Кејом жртава рације, затим десно у Улицу Максима Горког, десно на Булевар ослобођења до раскрснице са Јеврејском улицом и даље настављају редовном трасом кретања.

ЛИНИЈА БРОЈ 6: Смер са Адица: Од раскрснице Футошке улице и Булевара ослобођења аутобуси саобраћају десно на Булевар ослобођења, лево у Улицу Максима Горког, лево на Кеј жртава рације до Београдског кеја и даље настављају редовном трасом кретања. Смер са Подбаре: Аутобуси са Београдског кеја настављају право Кејом жртава рације, затим десно у Улицу Максима Горког, десно на Булевар ослобођења, лево у Футошку улицу и даље настављају редовном трасом кретања.

ЛИНИЈЕ БРОЈ 9 и 9а: Смер из Петроварадина: Аутобуси са Варадинског моста скрећу десно на Трг Незнаног јунака, десно на Београдски кеј, право Кејом жртава рације, десно Булеваром цара Лазара до раскрснице са Стражиловском улицом и даље настављају редовнам трасом кретања. Смер са Новог насеља: Од раскрснице Булевара цара Лазара и Стражилавске улице аутобуси настављају право Булеваром цара Лазара, лево на Кеј жртава рације, лево на Трг Незнаног јунака до Булевара Михајла Пупина и даље настављају редовном трасам кретања (преко Варадинског моста).

ЛИНИЈЕ БРОЈ 60, 61, 62, 63, 64 и 69: Смер из Новог Сада: Од раскрснице Максима Гарког и Стражиловске улице аутобуси саобраћају право Улицом Максима Гарког, лево Кеј жртава рације, лево на Трг Незнанаr јунака до Варадинског моста и даље настављају редовном трасом кретања (преко Варадинског моста). Смер из места: Аутобуси са Варадинског моста скрећу десно на Tpr Незнаног јунака, десно на Београдски кеј, право Кејом жртава рације, затим десно у Улицу Максима Горког, десно на Булевар ослобађења и даље настављају редовном трасом кретања.

 

Фото: Evgeny Evtiukhov, Јелена Ивановић, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.