Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/06/2019
Од севдаха до Јоко Оно – Европска престоница културе слави мир
07/06/2019

Сви се сећамо Ц кафе и њеног паковања, у којима се врло често, кад се кафа потроши, држао неки други зачин за јело. Незаборавне су Пионир бомбоне, детерџент за судове Таш, шоља Киндер Ладе, Еурокрем Таково, стара стаклена флаша Кока коле. Амбалаже тих производа, али и других који су обележили свакодневницу у Југославији, уз предмете попут телефона са бројчаником, старе фотографије, новине, апарате део су изложбе „Живот обичних људи у краљевини и социјалистичкој Југославији“ која се одржава 8. јуна у оквиру нове програмске платформе „Тврђава мира“ коју покреће „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Ова колекција Новосађанина Зорана Јанковића биће отворена за јавност од 18 часова до поноћи у атомском склоништу у Алекше Шантића 27.

 

 

Споменик мира Новом Саду потписује Јоко Оно

 

Кључни догађај који ће обележити јун у Новом Саду је дефинитивно постављање споменика мира „Оne Dаy…“ који је креирала светски позната мултимедијална уметница и мировна активисткиња Јоко Оно.

Нови симбол Новог Сада направљен је на основу модела традиционалног српског војног брода, такозване „шајке“. Петроварадинска тврђава је одабрана, симболично, као највеће дефанзивно војно утврђење у Европи, изграђено у 18. веку.
То је један од најзначајнијих програма у оквиру „Тврђаве мира“ који се реализује у сарадњи са ЕXIT фондацијом, уз суфинасирање „Нови Сад 2021“ и компаније НИС, поводом обележавања стогодишњице од потписивања Версајског мировног споразума и завршетка Првог светског рата. Споменик, који ће бити откривен 28. јуна, биће нова културно-туристичка атракција града и допринеће промоцији Новог Сада на међународној сцени и афирмисању Петроварадинске тврђаве као тврђаве мира.

 

И „НЕО“ је део „Тврђаве мира“

 

У том духу, музичка представа „Прича о војнику“ биће одиграна 8. јуна у Студију М са почетком у 20 часова, у извођењу глумца Зијаха Соколовића са сјајним музичарима из Словеније, Шведске и Америке. Дело Игора Стравинског из 1918. које је у оригиналу написано по руској народној причи, али на француском језику, говори о последицама рата на војника који се враћа кући и након свега се суочава са оним што је видео, доживео, учинио. Представа је међу првим примерима интердисциплинарног театра, који обједињује музику и глуму. „Прича о војнику“ само је један од програма који се реализују у оквиру фестивала класичне музике „НЕО“ и програмске платформе „Тврђава мира“. Наредни, који ће дефинитивно одушевити љубитеље севдалинки је концерт „Севдах“. У Синагоги, 9. јуна од 20 сати, Новосађанима ће овај жанр на нешто другачији начин представити музичари са простора бивше Југославије: Мустафа Шантић, оснивач култног бенда „Мостар Севдах Реунион“ и врсни музичари Јелена Јаковљевић, кларинетиста Мате Бекавац, гитариста Бошко Јовић и виолиниста Иван Вања Радоја. Карте за оба догађаја могу се купити на продајним местима Гигстиx-а. Класична музика на не-класичан начин карактеристика је фестивала „НЕО“, па ћемо тако 11. јуна у Цркви имена Маријиног у 20 сати имати прилику да чујемо и најстарију духовну музику хришћанске Европе, грегоријанске корале, у извођењу Ансамбла „Калиомене“, уз светлосне пројекције, док ће Концерт на Салашу 14. јуна у 20 сати бити сјајна прилика да чујемо концерт камерне музике на несвакидашњој локацији Салаша 137, у амбијенту на отвореном.

 

 

Шеста и седма уметност у знаку мира

 

 

Зашто је Шекспир и даље најигранији драмски писац? Зашто се сматра најзахтевнијим глумачким задатком? Зашто су поруке његових дела ванвременске? Открићемо у представи „Мој Шекспир“ која ће бити изведена 28. јуна у 20 часова у Вили Станковић, у Чортановцима. „Мој Шекспир“ Никите Миливојевића укључује неке од најзначајнијих глумаца из свих делова бивше Југославије, који ће овом приликом, на својеврстан начин публици представити свог Шекспира. На тај начин, порукама мира које шаље програмска платформа „Тврђава мира“ придружио се и 5. Шекспир фестивал који се сваког јуна одржава у Чортановцима.
Седма уметност, у оквиру „Тврђаве мира“, отвориће питање последица које су иза себе оставили ратови ’90. година на овим просторима. Јубиларни 5. филмски фест 21114 Новог културног насеља, који ће бити одржан 14. 15. и 16. јуна под отвореним небом, на месту будуће културне станице, у улици Бате Бркића, обухватиће актуелне филмове из региона са темом шта су ратни сукоби оставили иза себе.

1999-2019: 20 година касније
Задатак платформе „Тврђава мира“ је и да покрене питање заједништва, којим ће се бавити интерактивна позоришна представа „78 дана блискости у страху – 20 година од бомбардовања“ која ће бити изведена 30. јуна у 19 часова у културној станици Свилара. Представа је инспирисана сећањима и наративима грађана Новог Сада из периода НАТО бомбардовања и сачињена је од прикупљеног материјала Новосађана (сећања, фотографија, аудио-визуелних извора, новина…). Тема представе, која ће укључити и публику у дијалог, је блискост у заједници која настаје у специфичним околностима и поставља питања зашто нам је потребан екстрем да бисмо се понашали „људски“ и зашто се везе успостављене у заједници у том периоду не одрже – кад опасност прође, све се врати на исто.

 

О последицама НАТО бомбардовања биће речи 10. јуна на трибини „Двадесет година од завршетка бомбардовања НАТО алијансе“ која ће почети у 12 сати у Културном центру Новог Сада. Циљ трибине је да, што је могуће објективније, одговори на питање које су стварне последице агресије, али и да предочи данашњу политичку и културолошку „мапу света“, односно шта нам је обавеза у 2019. како бисмо очували мир.

Цео програм платформе

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.