Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/10/2019
Каиро у Новом Саду – светски балетски класици у СНП-у
18/10/2019

Грк Зорба, Дон Кихот, Клеопатра – сцене из светски популарних балетских представа у Нови Сад доноси Балет Каирске опере.
Ансамбл ће наступити 21. октобра у 19 часова, у Српском народном позоришту, на сцени Јован Ђорђевић.
Улаз је слободан уз улазнице које се могу преузети на Билетарници СНП-а.
Осим делова из познатих балетских представа, балетски играчи Каирске опере извешће и традиционалне египатске плесове.
Балетско вече Каирске опере део је програмског лука „Друга Европа“, а повод за наступ је 64. Београдски сајам књига на ком је Египат почасни гост.
Организатори су Српско народно позориште у сарадњи са Амбасадом Арапске Републике Египат у Београду, уз подршку пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као и Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу.
Информације о догађају можете пронаћи и овде.
Балет Каирске оперске куће је основан 1966. као саставни део Балетског института при Академији уметности. Прва продукција Балета била је Бахчисарајска чесма у режији Леонида Лавровског, некадашњег директора театра Бољшој. Након тога, ансамбл Балета је свом репертоару додао још великих класичних балета, као што су: Жизела, Крцко Орашчић, Пакита, Лабудово језеро и Дон Кихот, а затим су уследили модерни балети египатских композитора и кореографа, као што су: Озирис, Хасан и Наима, Египатска ноћ и Нил. Од 1973. Балет је имао велики број гостовања у иностранству, па тако и у Југославији. Балетски ансамбл Каирске опере је постао саставни део Националног културног центра 1991. а тадашњи директор центра др Абдел Монеим Камел репертоару ансамбла додао је своје поставке балета Ромео и Јулија, Лабудово језеро, Крцко Орашчић, Пепељуга, Гусар, Кармина Бурана и Болеро. Балет данас редовно гостује у Мексику, Француској, Енглеској, Ирској, Кореји, Аустрији, САД, Кини, Чешкој, Италији, Турској, Либану, Јордану, Канади, Русији и на Маурицијусу.
Програмски лук „Друга Европа“ у наредна два месеца, до 15. децембра, представиће другачију, скривену, изазивачку, мањинску културу, кроз различите врсте програма попут – Позоришног фестивала језичких мањина света „Синергија“, мањинских медија, програма који стварају особе са инвалидитетом „Супермоћни“, наступа неафирмисаних бендова из Европских престоница културе, медијске уметности из женске перспективе, филмске уметности „Cinema now“ и других.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.