Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/05/2024
Како је протекао први састанак пројекта „Age Against The Machine“?
12/05/2024

Нови пројекат, под називом „Age Against The Machine“, подржан од стране Европске комисије у оквиру програма ЦЕРВ – Мрежа градова, званично је започео у четвртак, 11. априла, у Новом Саду, Србија, првим састанком представника из шест партнерских земаља које учествују у овом пројекту.

Овај међугенерацијски пројекат, који се бави узроцима и последицама ејџизма, супротстављајући се дискриминацији и насиљу над старијим особама, има за циљ стварање међународне мреже солидарности шест градова који ће јавно заговарати борбу против ејџизма користећи комбинацију различитих партиципативних театарских методологија. Кроз пројекат „Age Against The Machine“ биће посебно истражене, представљене и преиспитане постојеће дискриминаторске праксе усмерене против старије популације у различитим областима друштвеног живота.

Главни циљ пројекта „Age Against The Machine“ је повећање свести, знања и интересовања европских грађана и грађанки и доносилаца одлука у вези са изазовима старења и положајем старије популације, кроз уметнички театарски израз, са посебним фокусом на театар заједнице.
Иницијатор и водећи партнер на пројекту је Фондација Нови Сад – Европска престоница културе (Србија), са партнерима Nordisk Teaterlaboratorium(Холстебро, Данска), Театр Брама (Голениów, Пољска), Универзитет у Евори (Португал), Црвени крст Србије, Compagnia Il Melarancio Cooperativa Sociale Ets (Cuneо, Италија) и Трупа Држ Не Дај (Нови Сад, Србија). Придружени партнер је Развојна агенција Источне Холандије.

Прочитајте извештај са првог састанка:

Age Against The Machine

Фото: Владимир Величковић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.