Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/09/2018
Калеидоскоп културе: Архитектура у фокусу
18/09/2018

Протеклог викенда били смо сведоци музичке чаролије на отвореном. Велики одзив суграђана и позитивне реакције након концерта „Корзо“ доказали су да у Новом Саду култура живи. У прилог томе иде и чињеница да Калеидоскоп културе улази у пету недељу, а да за разноврсне програме који се реализују у оквиру ове платформе постоји многобројна публика.

Након позоришта, стрипа, класичне и популарне музике, концерата на најнеобичнијим местима, гостовања светских звезда, савременог циркуса и уличних перформанса, ове недеље Калеидоскоп се окреће архитектури.

 

Станица Еђшег – место културе простора

 У простору недавно отворене културне станице Еђшег од 21. до 23. септембра одржаће се Фестивал културе простора у организацији Друштва архитеката Новог Сада који ће обухватити низ изложби, дискусија, дијалога између архитеката и грађана, радионице и презентације.

Каква је савремена архитектонска пракса у региону Новосађани ће имати прилику да виде у оквиру изложбе словеначке савремене архитектуре током првог дана Фестивала.

Други дан биће посвећен изложби „Нова места“, према истоименом пројекту Фондације „Нови Сад 2021“ у склопу којег, кроз неколико нивоа укључивања, грађани учествују у креирању нових простора у Новом Саду. Ова изложба представиће конкретна решења пристигла на Урбанистичко-архитектонски конкурс за уређење малих јавних простора који је трајао од 18. маја до 1. јула.

Пројекат „Нова места“ својеврсни је доказ да је култура простора заживела у Новом Саду. Сведоци смо уређења Подграђа Петроварадинске тврђаве које се дешава након 300 година, паралелно се, након 200 година, објекат од значаја за индустријско наслеђе града-Свилара преуређује у нову културну станицу, први пут Нови Сад добија градску концертну дворану, а после 100 година Музичка школа добија стално пребивалиште.

Додатно, Трг слободе, након 70 година, добија нови изглед. Управо ово ће бити тема трећег дана Фестивала културе простора који ће кроз изложбу „Централни градски тргови“ представити радове пристигле на конкурс за уређење централног градског језгра, док ће, паралелно бити организоване и дискусије са архитектама и грађанима да би се заједнички, уз уважавање сугестија грађана, пронашла најбоља решења.

Простори ће 22. септембра такође бити у фокусу, али на један другачији начин. У оквиру догађаја „Откривамо Алмашка дворишта“ Новосађани ће имати прилику да завире иза затворених капија старих кућа у Алмашком крају, да се покрене прича наслеђа старог језгра Новог Сада, те да се ова дворишта испуне културним и уметничким садржајима као јединствена прилика да грађани виде ове специфичне микро амбијенте.

Поред тема посвећених култури простора, ових дана Калеидоскоп ће представити заиста занимљиве програме. „Allstars Riso“ је изложба графичких радова „звезда“ дизајна и илустрације која се у петак 21. септембра одржава у КЦ Лаб поводом 10 година од оснивања ПДП конференције креативних медија, а најмлађи Новосађани се позивају 23. септембра на премијеру опере за децу „Чаробна фрула” од 11 сати у културној станици Еђшег.

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.