Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/09/2019
Први фотограф који је летео изнад Париза, револуционарна српска уметница – која имена су у фокусу „Калеидоскопа културе“ ове недеље?
12/09/2019

Два фестивала, две изложбе, домаћи и страни уметници, таписерије, фотографије, стрип – визуелна уметност обојиће крај недеље у Новом Саду у оквиру овогодишњег „Калеидоскопа културе“.

Жена која је унела иновативност у српску уметност, зачетница таписерија као ликовне дисциплине у некадашној Југославији, револуционарка – Милица Зорић оставила је огроман траг у српској уметности. Управо зато и „Калеидоскоп културе“ скреће пажњу на њен допринос у оквиру изложбе „Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“ ауторке Милице Орловић Чобанов, која ће бити отворена данас, 12. септембра у 20 сати у Спомен-збирци Павла Бељанског, а која ће бити доступна јавности све до 27. октобра.


Изложбу чини 28 таписерија, из периода од 1959. до 1971. године, фотографије и документа који ће први пут бити пред публиком, као и богат програм у виду стручних тумачења поставке, креативних радионица, као и тактилна поставка намењена слепим и слабовидим особама. Изложба представља сарадњу између легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у београдском Музеју савремене уметности и Музеја Семберије у Бијељини.

Овог четвртка, 12. септембра, покретна станица Караван доноси нове садржаје! Данашње дружење, иако првобитно замишљено у Баноштору, померено је у културну станицу Свилара (Ђорђа Рајковића 6б) због невремена, које је претходних дана оштетило немачку цркву у Баноштору. Програм остаје непромењен.
Уметница литванског порекла која живи и ствара у Немачкој Патриција Гилите и наш уметник Радош Антонијевић удружили су креативне снаге и приближиће нам концепт који спаја културно, историјско, национално, религијско, политичко у оквиру њихове изложбе. Отварање је заказано за 19 сати, а изложба је део Фестивала уметности Дунавски дијалози.

Већ сутра, 13. септембра „Калеидоскоп“ вас води на нову изложбу и до следеће културне установе. Галерија Матице српске место је изложбе „Портрет једног времена“ која нам открива радове чувеног француског фотографа, Феликса Надара – првог који је из ваздуха фотографисао Париз и имао светлећу рекламу док је струја још била новина. Отварање је у 20 сати, а изложбу чине фотографије најзначајнијих личности из света француске и европске културе и уметности из 19. века – Бодлер, Мане, Верн, Иго, Бернар… Изложбу реализују Француски институт, Галерија Матице српске, Национална галерија за фотографију из Париза и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе”, а биће отворена до 17. новембра.

За викенд у Свилару на два фестивала

Традиционална манифестација 13. Новосадски стрип викенд поново у Нови Сад доводи значајна имена девете уметности, како домаћа, тако и страна. Програм почиње сутра у културној станици Свилара, 13. септембра у 16 часова берзом стрипова, а свечано отварање биће у 20 сати, када ће почети и изложба радова Рајка Милошевића. Свилара ће и 14. септембра од 12 часова па све до увече бити права ризница девете уметности уз богат програм који обухвата берзу, представљање аутора, издавачких кућа, радионице, изложбе и дискусије.

Још један фестивал биће одржан у културној станици у Алмашком крају, а у питању је „Времеплов – фестивал анимираних сећања“ који почиње 14. септембра у 11 часова. Публика ће током целог дана имати прилику да се упозна са Новим Садом из другачијег угла, кроз изложбу покретних слика, анимиране старе фотографије, приказивање кратких видео-форми о граду, снимање посетилаца испред специјалног платна, забавни садржај за децу, маскенбал. Фестивал се реализује у сарадњи Видеомедеје и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Piano city Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.