Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/08/2018
Калеидоскоп културе у Новом Саду
22/08/2018

Уз више од 1000 уметника, 400 програма у које ће бити укључено преко 60 организација из Новог Сада на више од 80 локација у граду од 25. августа до 30. септембра одржава се „Калеидоскоп културе“.

Калеидоскоп је дело заједничког креирања простора и програма културе, којим се кроз различите уметности представља јединствена слика различитости и разноликости Новог Сада.

Наш град добија лето богато културним дешавањима у јединственом облику, облику Калеидоскопа. Концепт којим се јачају капацитети за припрему Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. у виду Калеидоскопа почиње 25. августа, када је заказано свечано отварање код Кинеске – омладинско креативног полиса и Чешког магацина и трајаће до краја септембра.

Већ у првој недељи Калеидоскопа, Новосађане и бројне туристе очекују узбудљиви културни програми као што су свечано отварање Калеидоскопа, Караван – покретна културна станица која ће на различитим локацијама приказати пет врста уметности, све стране страственог танга и милонга под звездама у склопу фестивала „Нови Сад – Танго град”, класична музика под отвореним небом у оквиру НЕкласичног фестивала класичне музике „НЕО”, вече руске музике уз предиван наступ мецосoпрана Елене Манистине из Бољшој театра из Москве и Гудачког Квартета „ТАЈЈ“, Отворена изложба „Мајска скупштина – 170 година касније“, Отварање поставке Кроз Умбрију 1938/2018, Савремени графички роман као нова визуелно-наративна форма и Сликање и презентације у склопу XII сазива Колоније таписериста „Бошко Петровић”.

У наредних пет недеља Нови Сад ће се представити културом и уметношћу кроз бројне постојеће, али и нове садржаје. Кроз архитектуру, књижевност, извођачку уметност, примењену и визуелну уметност публика ће уживати у несвакидашњим перформансима иностраних и домаћих уметника на више од 80 локација. Само неки од занимљивих програма Калеидоскопа су отварање нових места – Чешки магацин, Корзо и Еђшег, музички концерти од класичне до рок музике, позоришне представе “Крваве свадбе”, ”Пепељуга”, луткарска представа за одрасле “Затвореник и шестопрсти”, савремени циркус, интересантне изложбе широм Новог Сада као што су “Сапутници”, “Нова места”, медијске инсталације, савремени плес, филм приказан на традиционалне и још до сада невиђене начине и бројне друге садржаје. 

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.